”Idol-juryn krossade drömmar”

Håkan Hellström kritiserar TV 4-programmet men tycker att Anders Bagge är en fin person

1 av 3 | Foto: Foto: SANNA SJÖSWÄRD
Håkan Hellström har två spelningar kvar på turnén. Nu gäller det att ställa om sig till familjeliv med sambon och sönerna Sigge och Julius i stället för sena konserter. ”På kvällarna sätter kroppen igång; ’dags att gå på scenen’. Men nej, det är inte det. Det är dags att titta på ’Rapport’ och dricka kaffe”, säger han.
MUSIK

– Det sista en människa har är sin dröm. Brottet ”Idol”-juryn begick mot de här ungdomarna går aldrig sudda ut.

Håkan Hellström biter ihop sina tänder.

– Det är vidrigt.

I en stor intervju med Nöjesbladet berättar Håkan Hellström om kärleken till sina barn, kraschlandningarna och föraktet för ”Idol”.

Konserten går mot sitt slut och ”Det är så jag säger det” stannar plötsligt upp.

Håkan Hellström tar sats och börjar sakta:”Jag hörde trummorna på stan ...”.

Eldkvarns-låten som varit ett återkommande crescendo den här turnén dränks av publikens jubel. Nu, dagen efter triumfen på Cirkus i Stockholm, är det en uttömd Håkan Hellström som tar igen sig med en kopp te.

Uppträdde med Plura

– Euforin har lagt sig med råge. Man känner sig snarare oeuforisk. Det som är en sådan stor upplevelse i stunden är totalt försvunnen när man går av scenen. Då finns den inte längre, säger han.

Och fortsätter:

– Det bästa var att Plura var i publiken. Jag lyckades locka upp honom på scenen med ett skvimpande vodkaglas och vi framförde Eldkvarnslåten ”Gatan fram” tillsammans. Det var stort. Plura är anledningen till att jag skriver musik på svenska. Han är en vän, en själsfrände.

Två spelningar kvar det här året, hur ska det bli att komma hem?

– Man krachshlandar, vaknar upp hemma, möter morgonen och det regnar ute. På kvällarna sätter kroppen igång; ”dags att gå på scenen”. Men nej, det är inte det. Det är dags att titta på ”Rapport” och dricka kaffe.

Typ muskelminne?

– Det är verkligen ett muskelminne. ”Varför är jag så nervös?” tänker jag. Man börjar förbereda sig mentalt för en spelning. Men det blir ”Rapport” i stället. Du hör vilka obehagliga och tvära kast ...

Det här har fått Håkan Hellström att göra nya planer för nästa år.

– Jag kommer att spela kontinuerligt och inte lägga locket på som tidigare. Jag måste ha någonting att se fram emot, det måste alla. För mig är det en sommar med spelningar.

”Nu känner jag mig klar”

Du har blivit pappa igen.

– Ja, jag är jätteglad över det. Jag längtade efter det här, jag ville ju ha det så här. När jag skrev ”Ramlar” och alla dom här låtarna ... Jag har aldrig velat vara en rumlade eller festare. Jag ville ha tjej, familj, trygghet och lugn och ro. Det var det jag ville ha hela tiden.

– Jag trodde inte jag skulle lyckas med det. Nu känner jag mig klar, färdig med allting. Jag ska bara försöka göra mina barn till bra personer. Det enda jag bryr mig om är de två. Ingenting annat är särskilt viktigt. Jag skulle gladeligen donera vartenda organ i min kropp till mina barn. Man flyttar helt fokus.

Förnedringstrend

Om du kunde ge dig själv ett råd när du växte upp?

– ”Håll drömmen vid liv”. Och det gjorde jag, säger Håkan Hellström och sänker plötsligt tonen:

– Det är därför blir jag så jävla beklämd när jag ser ”Idol”. Det är så skönt att de bytte ut de där vidriga människorna som förnedrade och krossade unga människor drömmar för att framhäva sina egna trynen. Det är en fruktansvärd förnedringstrend. Konceptet säljs ju till andra länder och det sprider signaler till ungdomar. Jag förstår inte att folk blir förvånade när det kommer en person och skjuter ned folk på en skola i Finland. Det är bara en förlängning av en mobbningstrend. Och den här gamla ”Idol”-juryn godkände det. Det var så jävla otäckt. Det sista en människa har är sin dröm. Brottet ”Idol”-juryn begick mot de här ungdomarna går aldrig sudda ut. Det är vidrigt.

”Bagge är en fin person”

Håkan Hellström samlar sig.

– Har man inget annat så kan man ändå ha en dröm som håller en uppe. Även om det inte är rea-listiskt, det har inget med saken att göra, en dröm är en dröm och det är hela grejen. Det är en annan värld, men det är det som får en att orka fortsätta. Det är skönt att inte den juryn är kvar, jag vill poängtera det. Nuvarande juryn verkar bra. Han Anders Bagge är en fin person.

FAKTA

DET HÄR ÄR HÅKAN

Namn: Håkan Hellström. Ålder: 34. Bor: Göteborg. Familj: Natalie Davet, 29, och sönerna Sigge och Julius. Inkomst: 1 215 300 kronor (taxeringsår 2007).

Håkan om...

”Känn ingen sorg för mig Göteborg”

– Jag såg Frank Sinatra på Scandinavium 1989. Det gjorde ett stort intryck. Jag vandrade runt på stan i regnet och tänkte att jag skulle klara det. ”If I can make it here ... ”. Sedan började jag skriva en egen ”New York, New York”, fast på svenska om Göteborg ”Om du kan se mig Göteborg, känn ingen sorg för mig” sjöng jag. Sedan slängde jag om det där och lade den nya titeln till en annan låt med en annan melodi. Det blev ”Känn ingen sorg Göteborg”.

Nya skivan

– Jag har börjat lite lätt och jag har lite låtar som går runt i huvudet. Jag skriver inte aktivt, men jag ska ta det efter turnén. 2010 skulle en ny platta kunna komma, om allt går bra.

Höjdpunkter 2008

1. Scandinavium, 12 april.

– Jag såg Frank Sinatra där och det var en konsert som berörde mig mycket. Sedan dess har det alltid varit en plats som betyder mycket för mig.

2. Liseberg, 26 september

– Det är inte dyrt att gå dit så att alla har möjlighet att komma. Det är en plats vi spelar på varje turné. Jag tror vi har spelat där fem gånger nu.

3. Cirkus, 29 oktober

– Det var så varm stämning, ungefär som att spela i ett vardagsrum.