”Nu har jag hittat rätt”

Plura om nya plattan och kärleken till Maria

1 av 2 | Foto: FELIPE MORALES
’Hunger hotell’ ”handlar att vara på väg och det är det jag har varit hela mitt liv, man präglas av ­resandet”, säger Plura Jonsson, 57.
MUSIK

Ny Eldkvarns-skiva, ny blogg och ny bok.

Nonsens, förstås.

Plura har viktigare saker att tänka på.

– Vi ska gifta oss. Nu jävlar, säger jag bara.

En berusad Romeo, en rumlande romantiker. Med händerna på ratten på väg mot något särskilt någonstans, ingenting särskilt ingenstans.

Nu har Plura Jonsson, 57, kört in till vägkanten. Stannat till.

Och checkat in på Hunger hotell.

–?Man har en aptit på livet, en hunger på livet. Man är nyfiken och vill uppleva och se saker. Jag är fascinerad av att bara dra iväg utan att veta vart jag ska. Vi tar bilen och bara kör iväg?…

Vad hungrar du efter?

–?Jag hungrar efter mycket nu, åren efter 50 har varit bra. Man vet vad man kan och vill. Jag vill göra ännu bättre låtar och skivor, jag hungrar efter att jobba, skriva en bok till, måla och så här … Jag bara hoppas man får hålla på ett par år till så man hinner med allt. Jag har fortfarande inte skrivit min ­bästa låt.

Möta Napoleon i baren

Hur skulle Hunger hotell se ut i verkligheten?

–?Det är möjligheternas hotell. Man kan få ett rum med utsikt mot Atlanten, ett rum med utsikt mot Venedigs kanaler eller en strandbungalow. Vem kan man springa in i lobbyn med? Sig själv. Eller vem som helst, Napoleon skulle kunna stå med en dry martini i baren. Eller Eldkvarn … eller Håkan Hellström.

Lädret knarrar när Plura lutar sig tillbaka i chesterfieldsoffan i Gubbrummet – lejonkulan i en av Stureplans mer välkända nattklubbar.

Vad kan du berätta om skivan ”Hunger hotell”?

–?Den här skivan tillhör på något sätt böckerna ”Resa genom ensamheten” och ”Den stora landsvägen”. Den handlar om att vara på väg och det är det jag har varit hela mitt liv, man präglas av resandet. Det är som att vara sjöman, man kommer hem och vill ut på sjön igen. Eller ut på vägarna igen.

Jari Haapalainen ­producerar …

– Ja, vi träffades i februari och drack några öl och planerade skivan. Då sa han ”gör treminuterslåtar”. Först tyckte jag det lät helt vansinnigt. Men sen kändes det som en kul utmaning att skriva korta låtar. Så jag satt och klockade låtarna när jag skrev dem.

Högre tempo

–?Det blev en upptemposkiva, Eldkvarn i början av 80-talet parat med en mogenhet från ”Svart blogg”. ­Jari har haft väldigt stort inflytande på skivan. Han hade en vision över hur det skulle låta och han håller kursen. Han är svårpåverkad. Det är klart att vi hade olika åsikter ibland.

Rök ni ihop?

– Nä, ibland kokar man väl lite inombords, men det blev inga handgemäng. Tom Pettys producent sa att efter tre plattor så ska man skjuta sin producent. Men vi ska göra i alla fall fyra skivor innan vi skjuter Jari.

Kärleken Maria, som de senaste åtta åren cirkulerat likt en mytisk gudinnv a kring Pluras och Eldkvarns verk, nämns inte på ”Hunger hotell”.

Men är mer närvarande än någonsin.

– Maria genomsyrar flera låtar. En låt heter ”Kommit hem” och den handlar om när två personer träffas och man känner att man kommit hem. Nu är det klart. Nu har jag har hittat rätt människa. Den handlar om Maria och mig, säger Plura och tycks nästan sjunga fram hennes namn.

Han fortsätter:

– Det är en låt man skulle kunna spela på ett bröllop …

Ska ni?

– Det tror jag nog, ja, precis … Vi ska gifta oss, det finns ganska bestämda planer, vi vet bara inte vilket datum. Det har skjutits på. Men nu jävlar, säger jag bara, måste det bli av.

FAKTA

Mauro Scocco om Plura:

Vad är det som gör Plura så bra?

–?Att han är mänsklig. Han har förlikat sig med att livet kan gå upp och ner och det är ok. Detta resulterar sen i sin tur i texter som talar till många människor. Sen tycker jag det är bra att han fortfarande lever trots att han röker 38 paket cigg om dan.

Har du något roligt minne mellan dig och Plura som du kan berätta om?

–?Jag ångade upp på scenen en gång i Stockholm då han trodde jag var utomlands. Jag hade alltså för en gångs skull köpt biljett men kunde inte hålla mig när ” I skydd av mörkret” drog igång. Hans min var obetalbar.

Håkan Hellström om Plura:

–?Vi gjorde ”Gatan fram” på ­Cirkus i Stockholm. Det är stort att få ­spela med honom. Han är en stor idol och en stor anledning till att jag skriver musik på svenska. Jag tar varenda tillfälle jag kan att framhäva honom och hans betydelse. Och jag är så glad att jag får prata med honom och träffa honom privat. Han är en fin person. Plura är en vän, en själsfrände kan man säga. Men det kände jag för honom långt innan jag träffade honom.

Plura

Namn: Plura Jonsson.

Ålder: 57 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Maria och fyra barn.

Inkomst: 122 592 (tax 2007).

Aktuell: Med Eldkvarns nya skiva ”Hunger hotell” som släpps den 26 november.

ARTIKELN HANDLAR OM