Gessle: Jag gillar att slå underifrån

Per om att fylla 50, låtarna i byrålådan och varför han ratar Melodifestivalen

MUSIK

Han fyller snart 50 men har inga planer på att varva ner.

I stället lägger Per Gessle i en högre växel med nytt solo­album – och smider planer för både Roxette och Gyllene Tider.

– Jag har tre skitbra Roxette-låtar som ligger i lådan och väntar, säger han.

Foto: ULF HÖJER
Per Gessle tänker inte varva ner. ”Jag har hotat med att åka på en liten Europaturné med den här plattan till våren, säkert Sverige också”.

Tystnaden får aldrig bli långvarig.

Då blir Per Gessle uttråkad.

Den aktuella engelska popplattan ”Party crasher” skrevs direkt efter ”En händig man”-turnén förra hösten. I januari gick han in i studion.

– När jag jobbar finns det ingen speciell tanke förr­än det helt plötsligt säger boom. Jag hade inga planer på en ny platta men började tillverka lite grooves och har ruvat på den idén i många år.

Talar genom andra

Under intervjun dyker hela tiden referenser till Beatles, Neil Young, ABBA och Bob Dylan upp. Per Gessle, 49, pratar helst genom att citera andra och är som ett levande uppslagsverk över musikhistorien.

– Benny Andersson sa en gång att han var så lycklig att hela världen hade samma musiksmak som han, att de gillar ABBA. Precis så är det, jag är min musiks största fan.

Det har bara gått drygt ett år sedan förra plattan. Varför går det så fort?

– Jag har gjort mycket plattor på kort tid så egentligen borde jag inte göra en platta. Men det tempo normala artister har i dag är tre- eller fyraårscykler. Det funkar inte utan plattorna måste ut snabbare. Vad ska man göra annars?

Vad gör du mellan skivorna då?

– Jag gör ju alltid skivor (skratt). Jag har alltid något projekt på gång. Jag tror det kommer bli mer Roxette och Gyllene Tider, svenska projekt och engelska.

Är det konkreta planer?

– Jag har ett par, tre skitbra låtar Roxette-låtar i byrålådan och lika många bra Gyllene Tider-låtar. Allting finns där.

När kan det bli aktuellt?

– Det hänger på vad som känns rätt. Gyllene Tiders problem i dag är dess storhet. Turnén 2004 är svårslagen så ska vi göra någonting mer måste det gå tid för att få ny energi i det här gänget. Roxette har av naturliga skäl bromsats in men nu är Marie ute och kör ”Stjärnklart” så vi får se. Det kanske blir Roxette.

Är Marie Fredriksson sugen också?

– Det tror jag säkert. Vi har gjort lite låtar ihop på samlingsplattor så, visst, det kommer säkert hända.

Blir åldern ett hinder snart med Gyllene Tider och Roxette?

– Nej, men det blir en annan logistik. Titta bara på Roxette, mellan 88 och 95 turnerade och jobbade vi oavbrutet. Det var sju år och det kan vi bara göra en gång i livet.

”’Ålderdomen’ har varit snäll”

Du fyller 50 i januari. Hur känns det?

– Hur känner sig en femtioåring? Jag mår jättebra och känner att ”ålderdomen” har varit snäll mot mig. Jag lever ett bra liv, är frisk och har hälsan. I mitt arbete får jag mer självsäkerhet och kunskap hela tiden. Och tycker att jag blir bättre.

Inga nackdelar?

– Det enda jag känner att jag inte kan få tillbaka är naiviteten. Den där kärlekstexten man skriver när man är 19 går inte att skriva vid 49.

Känns det jobbigt att åldras?

– Jag kan ju tänka på det som hände Marie och att man kan bli sjuk, men jag kan ju även bli överkörd av en bil på vägen hem så man kan inte tänka så. Man följer sin linje och jag är inte alls orolig över att åldras.

Du sminkar dig, har cool styling och har rasat i vikt de senaste åren. Hur viktigt är utseendet som artist?

– Faan nej, det där får man sluta tänka på när man blir lite äldre men det gör man ju. Jag tränar inte så mycket som jag borde göra. Men i videor och på fotosessions vill jag kunna se så bra ut som jag kan efter mina förutsättningar.

Är din son Gabriel, 11, musikintresserad?

– Mm, det är han. Han brukar inte säga att han gillar mina låtar men jag märker att han går och sjunger på dem. Han gillar AC/DC och kan spela Stones ”Paint it black” på gitarr.

”Mer på min vakt”

Ditt hem i Halmstad är väldigt insynsskyddat. Har du blivit folkskygg genom åren?

– Nej, men mer på min vakt. När huset byggdes var det en förutsättning för att kunna andas ut. Innan hände det att jag låg i hängmattan och blev väckt av folk som ville ha autografer. Folk är inte kloka.

Du har i stort sett en stående förfrågan om Melodifestivalen. Kommer du någonsin ställa upp?

– Ärligt talat, nej. Det finns ingen uppsida av att vara med och det verkar så hysteriskt. Kanske som upphovsman om jag skrivit en låt som passar. Men man känner sig som en outsider om man inte är med och jag gillar att slå underifrån.

FAKTA

Det här är Gessle

Namn: Per Gessle. Ålder: 49. Fyller 50 den 12 januari. Familj: Hustru Åsa, 47, och sonen Gabriel, 11. Bor: Villa i Halmstad, taxerad till närmare 17 miljoner kronor. Paradvåning på Strandvägen i Stockholm. Inkomst: 12 907 100 kr (Tax år 2007). Förmögenhet på 47 744 000 kronor. Äger bland annat två Ferraris, en Porsche och en Harley Davidson. Aktuell: Med skivan ”Party Crasher” som släpps på onsdag. ”Det låter som en modern popplatta med mycket åttiotal i den”, säger Per Gessle. Singeln ”Silly really” är redan ute. Planer på tidig vårturné i Sverige och Europa. Soloskivor i urval: ”Party crasher” (2008), ”En händig man” (2007), ”Son of a plumber” (2005), ”Mazarin” (2003), ”The world according to Gessle” (1997), ”Scener” (1985).

Per Gessle om...

... vad han spenderar sin förmögenhet på:

– Det vågar jag inte säga. Men jag är ju intresserad av olika saker som konst och bilar och har alldeles för många bilar. Hur många vågar jag inte säga.

... ”Idol”:

– Jag har sett kanske femton minuter totalt i mitt liv så jag har ingen åsikt. Jag är inte intresserad av musik på det sättet, vad jag förstår handlar det om att sjunga rent och ha fantastiska röster. Men jag är mer intresserad av uttryck och tycker till exempel att Bob Dylan är en mycket bättre sångare än Mariah Carey.

... att nya plattan är baserad på

... grooves:

– Jag läste att Ulveaus sa att de skrivit ”Dancing queen” från groovet till ”Rock your baby” med George McCrae och så tänkte jag faan vilken tuff idé. Man programmerar något och skriver en låt till ett groove i stället för att först skriva en låt och sen sätta ett groove.

... att han i boken ”Att vara Per Gessle” beskrivs som en egoist, girig och svår att komma in på livet:

– Girig har jag aldrig varit. Det låter som att det kommer från Gyllene Tider-killarna och det tror jag att de är extremt ensamma om att tycka. Jag har ju levt hela mitt vuxna liv i ett kändisskap så det är klart att jag inte är den som öppnar upp mig i första taget. Jag jobbar ju utifrån mig själv och har säkert ett stort ego men jag trampar inte folk på tårna. Snarare tvärtom.

... skönhetsoperationer:

– Jag kommer inte från den världen. Jag skulle aldrig kunna meka med mitt utseende på det sättet. Jag är inte en sån typ. Men det är klart det hjälper till i popvärlden att inte vara alltför avstötande.