Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Musik

”Jag har åkt på en och annan smäll”

Ebbot Lundberg om nya skivan, turnén och att aldrig växa upp

Nu ska Ebbot Lundberg lämna hundarna Alfons Astrid och Moses och dra ut på turné – kanske tillsammans med R.E.M. ”Det finns som önskemål från båda sidor”, säger Ebbot.   Nu ska Ebbot Lundberg lämna hundarna Alfons Astrid och Moses och dra ut på turné – kanske tillsammans med R.E.M. ”Det finns som önskemål från båda sidor”, säger Ebbot.

SÄRÖ. Ny skiva och ny världsturné.

Nöjesbladet åkte hem till Ebbot Lundberg för att prata om Soundtracks of our lives episka rock’n’roll-drömmar och livet som medelålders rockstjärna.

– Jag vet inte vad ”vuxen” är, säger sångaren.

Hela bandet.   Hela bandet.

Ebbot Lundberg, 42, står och kokar kaffe i huset tillhörande sin 1700-talsgård. Han och hundarna Alfons, Astrid och Moses har bjudit in oss för att prata om Soundtrack of our lives nya skiva ”Communion”.

– Det är en otroligt stor spännvidd. Det är något episkt över hela skivan, den låter filmisk. En platta ska vara som ett äventyr, som en enda lång odyssé. Det är en typisk Soundtrack-platta, säger Ebbot.

Skivkonvolutet består av reklambilder på folk med påklistrade leenden. Knyter temat an till musiken?

– Ja, temat är masspsykos. Det är en påklistrad lycka som inte finns. Plattan återspeglar ett mentalt tillstånd som världen befinner sig i. Det finns en falsk bild som folk lever efter och den bygger på att folk känner ett självförakt. Den här skivan ska vara som en oas eller någon form av inspiration.

Har inte förändrats

”Communion” är inspelad i den egna studion i Göteborg. Det blev en dubbelskiva. 24 låtar med ursinnig rock’n’roll, psykedeliska poputflykter och små ömma viskningar till kärleksballader.

Som skrivna med ett tonårshjärta som inte vet bättre än att gå och bli kär.

– Det är fantastiskt att höra. Jag kan absolut relatera till vad du säger, känslor kan man inte sätta ålder på. Jag känner precis som jag kände när jag var 15 år, eller sex år, eller så länge jag kan minnas. Min person är exakt likadan.

Är du kär på samma sätt?

– Jag har åkt på en och annan smäll i mitt liv, så jag kan inte säga att det är exakt likadant i dag. Och jag har säkert krossat många andras psyken i min framfart.

Vill turnera med R.E.M

Nu ska ni ut på världsturné?

– Ja, först ska vi ut på en 20 städer lång Sverigeturné i slutet på januari. Sedan blir det hela planeten. Vi får se vilka vi ska turnera med, vi väljer bara efter vilka människor som är trevligt ressällskap. Kanske R.E.M. Vi var ute och festade i Sverige i somras och snackade om att vi skulle åka ut tillsammans. Men det amerikanska upplägget är inte klart än. Vi får se om våra vägar korsas. Men det fanns som önskemål från bägge sidor.

Är ni förberedda för livet på vägarna?

– Att stå på scen och göra skivor är bara kul. Jag har inga problem med att stå och sjunga inför folk. Det enda jobbiga är det sociala runtomkring, det har alltid varit ett problem för mig, ända sedan skolgången. Det har varit en ångestframkallande del att inte kunna kommunicera eller vara för disträ. Om det beror på damp eller var det nu beror på, men jag har väldigt svårt att vara på ett ställe hela tiden och göra samma saker. Så det här jobbet passar mig perfekt. Jag har hittat rätt.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet