”Jag glömmer åldern med flit”

Akon om gangsterlivet och knepen för att hålla sig ung

Foto: AP
”Jag skulle gärna vilja att folk glömde att jag varit dömd. Men det är mitt liv, jag fick mitt straff och jag försöker inte dölja det”, säger Akon.
MUSIK

LONDON. Från trubbel och fängelsedom till frihet.

Resan är också namnen på Akons tre album.

Sanningshalten i detta har diskuterats – och Akon hävdar att han minsann inte är hiphopvärldens bad boy.

– Jag har aldrig tagit droger och vet inte ens hur alkohol smakar.

Akon och Nöjesbladets Susanne Nylén.

Akon bygger myten om sig själv.

Han är en kille som slingrar sig, är hemlighetsfull om sin familj, ändrar historien för varje intervju och pratar helst inte om sin ålder. Vissa uppgifter gör gällande att Akon är född den 16 april 1973. Men han vill inte kännas vid siffran 35.

– Jag är tjugo någonting. Jag glömmer min ålder med flit för att hålla mig så ung som möjligt. Även om jag låtsas att jag glömmer åldern ger det mig några extra år inom musikindustrin.

Inte ens låtarna på nya albumet ”Freedom” handlar speciellt mycket om hans eget liv, förklarar Akon, utan kan appliceras på vem som helst som varit i en relation.

Är du singel?

– Jag kan nog aldrig vara singel även om jag skulle vilja. Det är rent omöjligt. Jag uppskattar kvinnor för mycket för att vara singel, säger Akon och häller upp en kopp te.

Han sitter på sängkanten i den vita superdesignade sviten på Sanderson Hotel i London. Natten tillbringade han i en biofåtölj och såg senaste Bond-filmen.

Inget vilt festande med andra ord.

Lukten av sprit

– Jag har aldrig testat droger, aldrig rökt och aldrig druckit alkohol. Jag vet inte ens hur sprit smakar, bara hur det luktar. Jag fattar inte vitsen med det.

Akon släpper i?dag sitt tredje album. Efter succédebuten med ”Trouble” 2004 har pengarna bokstavligen rasat in. Före andra plattan ”Konvicted” berättade Akon att han suttit i fängelse i flera år för bland annat bilstöld.

Men nyligen avslöjade en amerikansk sajt att det bara handlat om sex månader och att Akon inte alls har det kriminella förflutna han själv hävdar.

– Det är rapporteringar som jag verkligen önskar vore sanna. Jag skulle gärna vilja att folk glömde att jag varit dömd. Men det är mitt liv, jag fick mitt straff och jag försöker inte dölja det. Fast jag tänker inte argumentera om jag gjorde det eller inte.

Akon har dock hamnat i klistret sedan han blev en superstjärna. På en spelning drog han upp en kille på scenen, lyfte upp honom över huvudet och kastade honom ut i publikhavet igen.

Vid ett annat tillfälle på Trinidad och Tobago tog han upp en tjej på scenen och simulerade sex. Hon visade sig dock vara minderårig och skandalen var ett faktum.

Vad Akon gjorde?

Skrev superhiten ”Sorry, blame it on me” om händelsen.

”En kul upplevelse”

Hur kommer det sig att du hamnar i de situationerna?

– Jag gör det för att bjuda publiken på en kul upplevelse. Men ibland blir det inte riktigt som jag har tänkt mig. Nu är jag mer försiktig så framträdandena blir en­klare och tråkigare. Men alla hade kul och det blev minnesvärda ögonblick för de som var där.

Du måste vara riktigt stark?

– Ja, jag är väldigt stark och tar hand om min kropp. Jag var så smal tidigare och har tränat upp musklerna. Jag skulle kunna kasta dig över huvudet (skratt).

FAKTA

Det här är Akon

Namn: Akon. Född: Aliaune Badara Thiam. Ålder: 35 (?). Yrke: Artist, låtskrivare, äger skivbolaget Konvict Muzic. Bor: Atlanta, USA. Född i Senegal. Familj: Oklart. Uppges på vissa sajter ha fem barn med tre olika kvinnor. Akon är son till jazzmusikern Mor Thiam. Aktuell: Nya albumet ”Freedom” som släpps i?dag.

Akon om...

... Samarbetet med Michael Jackson:

– Han är en superikon och det var en otrolig upplevelse. Då inser man att man lyckats om man får jobba med Michael. Vi pratade mycket och lärde verkligen känna varandra. Han är en rolig snubbe. Men det där jag sa i en intervju om att han hade på sig en pyjamas när vi var på bio fick lite väl stora proportioner. Jag måste vara försiktig nu med vad jag säger om Michael. Det kan bli förolämpande mot honom. Det där fick ju honom att framstå som en galning.

... Uppväxten i New Jersey:

– Jag längtade faktiskt efter att få komma därifrån. Jag har för mycket förflutet där. Jag hade inte överlevt eller kunnat utvecklas som jag velat om jag stannat där. Jag hamnade bara i trubbel.

... Sitt kriminella förflutna:

– Jag hängde i riktigt fientliga och dåliga kretsar med droger, vapen och slagsmål. I en sådan miljö dras man till allt sådant där. Jag kom till en vändpunkt och kände att jag var tvungen att bryta mig loss. Man kan bli beroende av den världen annars utan att inse det. Det blir normalt och man tror inte att man gör något fel.

... Kändisskapet:

– Om jag skulle pensionera mig i dag vet jag vart jag inte skulle flytta för att leva ett normalt liv. Man håller sig undan från storstäderna. Jag gillar att vara känd men åtkomlig. Det är farligt att bli en ikon för tidigt. Då blir tillvaron miserabel för man kan inte leva ett normalt liv. Då är man som inlåst igen (skratt).

... Nya skivan ”Freedom”:

– Det är ett mer moget sound nu, ljusare och med mer klubbkänsla. Albumet har förändrats med min karriär. Jag har fått fler influenser eftersom jag reser mer och fått insyn i andra kulturer. Jag har lärt mig att aldrig sluta. Man tror att man är känd och framgångsrik men så kommer man till nya platser där ingen har en aning om vem man är. Så det gäller att bryta ny mark.

LÅTLISTAN TILL ”FREEDOM”

1. ”Right now (na na na)”

2. ”Beautiful” feat. Colby O’Donis and Kardinal Offishall

3. ”Keep you much longer”

4. ”Troublemaker” feat. Sweet Rush

5. ”We don’t care”

6. ”I’m so paid” feat. Lil Wayne and Young Jeezy

7. ”Holla Holla” feat. T-Pain

8. ”Against the grain” feat. Ray Lavendar

9. ”Be with you”

10. ”Sunny day” feat. Wyclef Jean

11. ”Birthmark”

12. ”Over the edge”

13. ”Freedom”