En snuskig uppgörelse

Markus & Mattias Larsson räknar ner världens bästa jullåtar

1 av 3
Lauper tar ton.
MUSIK

Idag låt 18

The Hives & Cyndi Lauper

A Christmas duel (2008)

I filmen ”Bad Santa” spelar Billy Bob Thornton en människofientlig jultomte från helvetet. Han beppar unga flickor, super som en kirunabo, slåss och spyr.

På nåt vis känns den fantastiska duetten mellan The Hives och 80-talsikonen Cyndi Lauper som ett perfekt soundtrack till Billy Bobs härjningar bland dvärgar och omslagspapper. Det handlar, precis som titeln antyder, om en duell mellan två människor som vill klösa ögonen ur varandra.

Det börjar med att Howlin’ Pelle ber om ursäkt för att han har råkat ligga med sin älskades syster. Sen svarar Lauper med att spotta verbal syra i hans ansikte. Hon sjunger bland annat att hon, ähum, ”gått ner” på Pelles mamma.

Den snuskiga uppgörelsen får Shane MacGowans och Kirsty McCalls berusade bråk i ”Fairytale of New York” att kännas som ett avsnitt av ”Dansbandskampen”.

Att Howlin’ Pelle låter som Joey Ramone och att Cyndi Laupers röst påminner om Ronnie Spector är bara två av låtens höjdpunkter.

”A Christmas duel” är en makalös Phil Spector-pastisch. The Hives exploderar mitt bland körer, bjällerklang och tomtefabrikens blåsorkester.

När den elaka popsymfonin är klar är spriten slut och tänderna utslagna.

Och granen har brunnit upp.

FAKTA

Hör låten här! [Extern länk]