– Rock funkar inte i Sverige

Danska Volbeat dissar de svenska decibelreglerna

1 av 3 | Foto: JERKER IVARSSON
Volbeat från Danmark har slagit igenom med sprängkraft i år. Metallica har sagt att de spelar en av Volbeats låtar innan de själva går upp på scen.
MUSIK

Danska Volbeat är senaste stjärnskottet på hårdrockshimlen.

Bandet turnerar som besatta och de älskar att stå på scen – men de älskar inte Sverige fullt ut.

– Det funkar inte att spela rock’n’roll med era volymregler på 100 decibel, säger frontmannen Michael Poulsen, 33.

Men volymreglerna är också det enda han inte gillar med Sverige.

– Folk här är väldigt vänliga och generösa och vi får grym support på våra konserter, säger Michael Poulsen.

Volbeat är Danmarks mest säljande band för tillfället och är på god väg att slå i genom stort i Sverige, resten av Europa och USA.

– Det har alltid kommit mycket bra band från Sverige, när ni har en hel scen för varje genre har vi kanske bara ett band, så det är väldigt stort för oss att bli så uppskattade i Sverige, säger trummisen Jon Larsen, 38.

Metal och Elvis

Volbeat bildades 2001 av Michael och Jon och blev snabbt uppmärksammade för sin egensinniga blandning av metal och föräldragenerationens 50-tals rock med Elvis i spetsen.

Efter bandets andra demo exploderade det och bandet fick skivkontrakt.

– Mascot Records var de enda som trodde på oss, de andra sa ”yeah, vi gillar det men vem i helvete ska köpa det?”, säger Micael Poulsen.

Nu är det annat ljud i skällan och bolagen står på kö för att ösa anbud över dem.

– Många band skulle sälja sina morsor för att vara där vi är och vi är väldigt tacksamma, vi lever vår dröm, fortsätter han.

Tackar såklart fansen

Tacksamheten går som en rödtråd genom hela Volbeats filosofi.

– Vi tar oss alltid tid att tacka fansen, utan dem skulle vi fortfarande stå i replokalen och harva, säger gitarristen Thomas Bredehl, 28.

FAKTA

Medlemmar

Michael Poulsen, 33, sång och gitarr.

Thomas Bredehl, 28, gitarr.

Jon Larsen, 38, trummor.

Anders Kjölholm, 34, bas.

Discografi

The Strength / The Sound / The Songs (2005)

Rock the Rebel / Metal the Devil (2007)

Guitar Gangsters & Cadillac Blood (släpptes 1 september 2008)

Volbeat Om ...

... att stå på scen:

– Det är den enda gången jag känner mig helt fri, de där en och en halv timmarna på scen. Det är det vi gör, det är där vi har kul och slappnar av och glömmer räkningar och problem. Det hårda jobbet ligger utanför scenen, att snacka med advokater och management och agenter, säger Michael.

... om namnet:

– Det står för volym och rytm. Senare när jag jobbade på en skola fick jag reda på av ungarna att det var en pokemonfigur, säger Michael.

– Men vi ändrade det inte, vi tänkte att ungarna kanske tycker att det är coolt – och det fungerade, nu är de tonåringar och köper våra skivor, ha ha, säger Thomas.

... att hyllas av Metallica:

– Självklart känns det bra. Lars Ulrich visste allt om oss och han är riktigt stolt över att det kommer något bra från Danmark. De spelar en av våra låtar innan de går på scenen och det är en stor komplimang eftersom jag har gillat Metallica sedan jag var liten, säger Michael.

ARTIKELN HANDLAR OM