En knastrig soulpsalm

Markus Larsson och Mattias Odhner-Larsson rankar världens 24 bästa jullåtar

MUSIK

Saint Etienne – My Christmas Prayer (1993)

17

Foto: LARS SJÖGREN

Listan hade kunnat innehålla flera låtar med Saint Etienne.

Den brittiska trion, som består av Sarah Cracknell, Pete Wiggs och Bob Stanley, vet ju att ingen popkarriär är komplett utan en julsingel.

Som Elvis tårar

”Hobart paving” från gruppens kanske bästa album ”So tough” är ingen uttalad christmas carol. Men när Saint Etienne bygger upp en mjukt elektronisk ljudvägg som påminner om Phil Spector och Sarah Cracknell sjunger om att regnet faller som Elvis tårar, är det omöjligt att inte tänka sig en julpromenad i skenet av neonskyltarna runt Piccadilly Circus. Mitt bland folk som gömmer sina huvuden under paraplyer.

1993 släppte dock gruppen ep:n ”Xmas 93” som bland annat innehåller ”I was born on Christmas day”. Duetten med Tim Burgess från The Charlatans är så tillgänglig att den fortfarande brukar leta sig in på Norrbottensradions spellistor vid jul.

”My Christmas prayer” från samma ep har inte alls fått samma genomslag. Vilket kan bero på att den är mörkare än Långfredagen. Soulpsalmen känns som en gammal, knastrig singel av Dusty Springfield som snurrar för långsamt i vinylspelaren.

En jul utan sin baby

Du måste trycka hörlurarna hårt mot öronen för att höra hur Sarah Cracknell sjunger att hon ber till Gud för att överleva ännu en juldag utan sin baby.