”Helt omöjlig att inte älska”

Nöjesbladets Martin Söderström listar sina Rockbjörnsfavoriter

Foto: AP/COLUMBIA/PERNILLA WAHLMAN.
Britney, Glasvegas och Markus Krunegård – tre av Martin Söderströms Rockbjörnsfavoriter.
MUSIK

Rösterna rasar in till svenska folkets musikpris.

Men än är det långt ifrån självklart vilka som vinner – det är du som bestämmer.

Nöjsbladets Martin Söderström friskar upp ditt minne och listar de han tycker borde få alldeles egna nallar i brons.

Foto: HANNAH MODIGH.
Martin Söderström, aftonbladet.se:s nöjeskrönikör.

Årets kvinnliga artist

Söderströms val: Annika Norlin. Alla som sjunger ”And our feet in the snow are like: tsch-ooo, tsch-ooo” borde automatiskt få en Rockbjörn. Så är det bara.

Årets manliga artist

Söderströms val: Markus Krunegård för att hans norrköpingsgoth slog hårdare och nådde djupare än allt annat på svenska i år. Som gammal östgöte dör jag dessutom en smula när Krunis sjunger om ”gratisbio nere vid Palace” och den tuppfäktning det innebär att gå på krogen i sin hemstad på juldagen.

Årets svenska grupp

Söderströms val: In Flames är inte min kopp te egentligen, men som kompromisslös ångvält på en konsertscen är de alltid sjukt imponerande.

Årets svenska nykomling

Söderströms val: Markus Krunegård lät Laakso vila, bytte språk och gjorde den mest överväldigande debuten på svenska sedan Håkan Hellström.

Årets svenska låt

Söderströms val: Markus Krunegård – ”Jag är en vampyr” var helt omöjlig att inte älska förbehållslöst för sin obevekligt privata nakenhet.

Årets svenska album

Söderströms val: Håkan Hellström – ”För sent för Edelweiss”. Handen på hjärtat kanske hans svagaste fullängdare. Men även på lägstanivån brinner han starkare än så gott som alla andra.

Årets svenska liveakt

Söderströms val: Kent blev 2008 slutligen och för evigt den felande länken mellan Depeche Mode och Sörmland.

Årets utländska artist

Söderströms val: Britney Spears stod för årets läckraste elektronkaramell och ”Unusual you” blev, helt otippat, en av årets mest spelade låtar i min iPod.

Årets utländska grupp

Söderströms val: Glasvegas. Skit i hajpen. Bry dig inte om den. Det här bandet är på riktigt. Och när trendpajasarna gått någon annan stans kommer jag att stå kvar med Glasvegas brinnande i hjärtat.

Årets utländska låt

Söderströms val: Glasvegas – ”Geraldine”. En ”Bridge over troubled water” för generationen som fick betala priset för raseringen av det sociala skyddsnätet.

Årets utländska album

Söderströms val: Glasvegas – ”Glasvegas”. Det största som hänt Skottland sedan bröderna Reid upptäckte tuperingskammen.

Lifetime achievement-priset

Söderströms val: ABBA. För att Björn och Benny skrev popmelodier så självklart briljanta att en hel värld kan nynna med. Respekt.