Håkans största stund

Redaktionen har valt ut årets bästa album och låtar

1 av 3
MUSIK

Håkan Steen

Årets bästa album

1. Fleet Foxes

Fleet Foxes

Bella Union/Bonnier Amigo

POP Det var som att vi hade gått och längtat efter ett band som Fleet Foxes utan att veta om det. Som att vi höll på att drunkna i allt det smarta, coola och hippa och egentligen bara ville fly in i en sval katedral där ett gäng 22-åriga Seattle-skägg spelade mjukt melodisk folkpop från det gamla Kalifornien. Med årets skiraste sångharmonier dessutom. Jag är inte det minsta förvånad över att så många älskar ”Fleet Foxes”. Det här är välgörande popmusik, låtar vi verkligen behöver.

2. Markus Krunegård

Markusevangeliet

V2/Universal

POP När Krunegård tog en paus från Laakso och bytte till svenska hamnade plötsligt allt helt rätt. Den här skivan sveper fram som en storm av välfångade samtidskänslor.

3. Håkan Hellström

För sent för Edelweiss

Dolores/EMI

POP Lite vuxnare, lite mörkare, rätt mycket skevare. Men Håkan hittar fram även i den här tilltufsade kostymen. Hör bara ”Kärlek är ett brev skickat tusen gånger”, årets soulballad på vilken skala som helst.

4. Eldkvarn

Hunger Hotell

EMI

POP Nästan alla blir sämre med tiden. Stelnar, börjar rosta. Men efter 37 år som band släpper Eldkvarn ett av sina piggaste, skarpaste, mest berörande album någonsin. Unikt är bara förnamnet.

5. Bon Iver

For Emma, forever ago

4AD/Playground

POP Justin Vernons kantstötta, sköra och ensliga sånger om ett hjärta som sprack är på ett fascinerande sätt samtidigt årets mest hoppingivande popmusik.

Årets bästa låtar

1. Håkan Hellström

Tro och tvivel

POP Håkan blickar tillbaka på de förvirrade åren efter gymnasiet, på missade chanser, grusade förhoppningar, känslan av förgänglighet, utanförskap och en evig längtan bort. Berättelsen om Karl-Johan, Lena, Hurricane, bagerijobbet, indieklubbarna och de svarta tankarna vid Långedragspaviljongen är Håkan Hellströms största stund hittills, den mest drabbande popmusik som släppts i år. Någon borde göra en film av ”Tro och tvivel”.

2. Fleet Foxes

Mykonos

POP Det säger en del om det här bandets kapacitet att deras allra största låt inte ligger på det enorma albumet utan på ep:n ”Sun giant”.

3. Spiritualized

Soul on fire

ROCK ”Freedom’s just another word when you’ve no one left to hurt”. Jason Pierces nikotingospel blir bättre ju längre in i mörkret den kommer.

4. Frida Hyvönen

Dirty dancing

POP En liten glesbygdsnovell om barndomskärlek som gnistrar till på nytt. Mycket hyvönenskt, mycket vackert.

5. Rodney Crowell

I've done everything I can

ROCK Crowells verserade americana är alltid starkast i balladerna. Inte minst i den här, från fina albumet ”Sex & gasoline”.

1 av 2

Jenny Seth

Årets bästa album

1. Lil Wayne

Tha Carter III

Universal

HIPHOP Hisnande metaforer, nyskapande beats och en gråtig, halvt sönderrökt röst. Den efterlängtade finalen i ”Tha Carter”-trilogin blev inte bara en symbol för de hundratals låtar 2000-talets största rapgeni fått ur sig de senaste åren utan ett mästerverk i sig själv. Vansinnniga klubbhiten ”A milli” och ”Lollipop”, årets bästa och mest skruvade låt, fick samsas med soft r’n’b. En klassiker och, så här i efterhand, ingen fyra-plussare utan en solklar femma.

2. T.I.

Paper trail

Warner

HIPHOP Trots att privatlivet låg i spillror lyckades T.I. skapa sitt mest hitspäckade album hittills. Idel partybeats och Billboardettor med nästan kriminellt catchy refränger.

3. Veronica Maggio

Och vinnaren är...

Universal

SOUL/POP Varm radiopop med soul i själen och inte ett enda dåligt spår. Årets bästa svenska skiva och den som gått varmast i skivspelaren hemma.

4. T-Pain

Thr33 ringz

Sony BMG

R’N’B/HIPHOP Autotune-mästaren gjorde det igen. Den perfekta mixen av snygga produktioner, söta melodier och texter om sex, fylla och kärlek.

5. Cut Copy

In ghost colours

Universal

POP/DANS Australiensarnas andra platta glömdes nästan bort men är ljuvligt bra rakt igenom. Lager på lager av mjuk house, melodiös pop och storstadsnatt.

Årets bästa låtar

1. Lil Wayne

Lollipop

HIPHOP Första gången fattade jag ingenting. Men efter tredje spelningen gick det inte att sluta lyssna. Det porriga slickepinnetemat var inte nytt men det var soundet. Ett från början superminimalistiskt beat klätt i hundratals ljud och stön från jordens knäppaste, coolaste rappare blev när man vant sig årets mest skruvade och suggestiva musikupplevelse. En listetta som passade lika bra på dansgolvet som i mobilsignalen.

2. Jay Rock ft. Lil Wayne & Will I Am

All my life (Ghetto)

HIPHOP En ”Hate it or love it” för 2008 fast med stråkar i soulsamplingen i stället för blås. Och en ny hungrig västkustrappare vid namn Jay Rock i stället för The Game.

3. MGMT

Electric feel

DISCO Årets flummigaste New York-duo gjorde en hypad platta full av hippierock och knarkig syntpop i falsett. Men allra bäst var ett discospår om elektriska ålar och sprakande beröring.

4. Jazmine Sullivan

Dream big

R’N’B Årets mest lovande nykomling sjunger med stor röst över årets absolut snyggaste Daft Punk-sampling.

5. Chris Brown

Forever

R’N’B Musikbranschens charmigaste sötnos och Rihannas nye kille satte en helt ny standard för hur modern r’n’b ska låta.

ARTIKELN HANDLAR OM