U2-trummis kritiserar Bono

Larry Mullen ogillar att sångaren umgås med "krigsförbrytaren" Tony Blair

Foto: AP
Bono och Larry Mullen i U2.
MUSIK

Nu går U2:s trummis till attack mot bandets frontfigur.

Larry Mullen ogillar att Bono är kompis med Tony Blair.

– Han är en krigsförbrytare, säger Mullen.

Det är i en intervju i musiktidningen Q som U2-trummisen berättar om sina ambivalenta känslor inför Bonos engagemang för att rädda världen.

Han säger att han ofta upplever sångarens "aktiviteter" som oroande. Detta trots att han i grunden beundrar det Bono lyckats uträtta i världspolitiken.

– Mitt största problem är ibland sällskapet han håller sig med. Och jag kämpar med det. Särskilt det politiska folket, snarare än det finansiella. Särskilt Tony Blair – jag menar, jag tycker att Tony Blair är en krigsförbrytare. Och jag tycker att han borde prövas som det i en domstol. Och sen ser jag honom och Bono tillsammans som kompisar och jag tänker: ”Jag gillar inte det där”.

"Blair är intelligent”

Larry Mullen har större förståelse för Bonos umgänge med den amerikanske presidenten.

– George W Bush har varit mycket generös mot hans sak... skillnaden mellan honom och Tony Blair är att Blair är intelligent. Så han har ingen ursäkt för det han gjorde. Däremot tänker jag att George Bush kan hitta ett par ursäkter för sitt beteende.

Bono berättar själv om sitt förhållande till den amerikanske presidenten.

– Det var pinsamt för bandet. Edge säger jämt till mig; "Du är en artist, glöm inte det. Du är ingen politiker". Men om man har tittat in i ansiktet på en mamma vars dotter eller son har dött i hennes armar av någon meningslös orsak, så inser man att de inte vet eller bryr sig om vem som är president i USA.