Spinal Tap spelar in nytt album

Fejkbandet återförenas – igen

MUSIK

Det påhittade hårdrocksbandet Spinal Tap ska spela in sin första platta på nästan 20 år.

– Inte för att de någonsin var populära, kanske i deras eget universum, säger basisten Harry Shearer alias Derek Smalls.

Derek Smalls, Nigel Tufnel och David St. Hubbins – spelade av Harry Shearer, Christopher Guest och Michael McKean – utgör det påhittade hårdrocksbandet Spinal Tap.

Fejkbandet Spinal Tap lanserades 1984 i den fiktiva komedidokumentären ”This is Spinal Tap”. Efter filmen, som kommit att nå kultstatus, spelades två album in och ”bandet” åkte på turné.

Senaste plattan ”Break like the wind” släpptes 1992. Spinal Tap ”återförenades” 2007 för en konsert på Wembley-stadion i London.

Släpps senare i år

Nu planerar den amerikanska komikertrion – Michael McKean, Christopher Guest och Harry Shearer – att återupppliva sina hårdrockskaraktärer igen.

– Den kommer att finnas för nedladdning och som konventionell media senare under året, säger Harry Shearer om skivsläppet till Contactmusic.

Ny Spinal Tap-succé?

– Jag tror att de (Spinal Tap, reds. anm) försöker återuppleva sin forna succé. Inte för att de någonsin var populära, kanske i deras eget universum. Vi kommer att göra en låt som heter ”Gimme some more money”, förmodligen med tveksamt resultat, fortsätter han.

FAKTA

Det här är Spinal Tap

Ett påhittat band som lanserades i komedidokumentären ”This is Spinal Tap” från 1984. Filmen blev ingen omedelbar succé eftersom många biobesökare inte förstod att det inte var en äkta dokumentär – men har sedan den släpptes på VHS nått kultstatus.

Filmen följdes av ett soundtrack med samma namn. Under åren sedan filmen har skådespelarna som porträtterade bandmedlemmarna spelat in ytterligare ett album, ”Break like the wind” från 1992, och turnerat som Spinal Tap.

Enligt bakgrundshistorien som skapades till de fiktiva dokumentärfilmen består Spinal Taps diskografi av 13 studioalbum exklusive de två som släpptes efter filmens release.

Bandmedlemmar:

David St. Hubbins (Michael McKean) – sång, gitarr

Nigel Tufnel (Christopher Guest) – gitarr

Derek Smalls (Harry Shearer) – bas