”Jag skrev för att överleva”

Mikael Wiehe har gjort en skiva om smärtan och svartsjukan inför skilsmässan – som sen ställdes in

1 av 4
MUSIK

Vi har hört det i sånger många gånger.

Love hurts.

Det gör ont, som Lena Ph sjunger om kärleksbrist. ”Om du lämnade mig nu” är vackert vemod. Men aldrig har smärtan rivit så blödande sår som på Mikael Wiehes nya skiva. ”Sånger från en inställd skilsmässa” är en brutal rapport om svartsjuka och att bli lämnad.

– Jag skrev de här låtarna för att överleva, säger Mikael Wiehe.

Mikael Wiehe och hans fru Maya gifte sig i början av 1990-talet. För några år sedan lämnade hon honom, i mars 2006 skickades det in papper om skilsmässa, men sedan hittade makarna tillbaka till varandra.

I 13 sånger berättar Mikael Wiehe hur han kände sig under de här åren. Bit för bit, i rätt tidsordning från den första smärtan till ilska och bitterhet för att sluta i ett par tårögt vackra kärlekssånger.

Det börjar med ”Bara som jag trodde”.

”Jag trodde att du älska mig, det var ju det du sa

men det var bara som jag trodde, det var inte så det var.”

– Första låten är den där det är mest synd om mig, säger Mikael Wiehe. Det är svårt att ge ut, för mig ska det ju inte vara synd om. Jag ska vara stor och stark. Det kostar på lite. Men jag bjuder på det.

”Som proppen ur flaskan”

Du bjuder på mycket.

– Jag skrev av mig när det var som värst. Jag skrev texterna, hade ingen musik. När jag äntligen fick arbetsro, när min hustru återvände, då satte jag mig ner och gjorde färdigt alla låtarna på sex veckor. Det har jag aldrig gjort förr. Som proppen ur en flaska. Ett tecken på att saker började ordna upp sig igen.

”Nu ger hon sig iväg” heter andra sången. Den följs av ”Mannen” där hans fru reser tillbaka till Sydamerika. Utan att berätta allt.

”Sen mejla du och berättade att du inte kom tillbaks

Du sa du hade lämnat mej och måste stanna kvar

du sa att det var smärtsamt att lämna sin familj

men om mannen som du bodde med sa du ingenting.”

Smärtan vrids upp ännu högre i ”Bödeln” där Mikael Wiehe sjunger som om han torterades av sin fru.

En sång räknar upp många sätt att ta sig genom krisen. Ett som inte nämns är att skriva sånger om sina känslor.

– Ja, det kunde gott varit med. Jag skrev då när det hände, men av olika skäl har det dröjt tills plattan kom ut. Också för att jag behövde mer distans och tänkte ”kan man ge ut en sådan här skiva?”

Det förstår jag att du tänkte.

– Kan Strindberg skriva ”Dödsdansen” så, va fan. Men jag har förankrat det hemma.

Frun gillade skivan

Hur då? Genom att spela upp skivan eller sjöng du sångerna för din hustru?

– Jag spelade upp demon.

Hur var det?

– Hon tyckte det var bra. ”Det är lite tufft ibland, men jag förstår”. Och det är väl ett tecken på något bra.

Du har själv varit den som lämnat ett förhållande. Påverkade det dina reaktioner?

– Ja, det påverkar så att jag tänkte: Sånt här händer. Jag har inte blivit utsatt för något som varit värre än vad jag utsatt andra för. Och det var jag jävligt medveten om hela tiden. Faktiskt. Hur ilsken och sårad och arg och svartsjuk man än kan bli.

– Jag har sett många exempel hos andra där den som man älskat plötsligt blivit världens sämsta människa. Det har inte jag tyckt. Inte ens när jag mått dåligt. Och det var väl bra för fortsättningen.

”Om jag ska klara av det här” är albumets längsta sång. Mikael Wiehe pratsjunger fram en lista på alla saker han måste göra för att stå ut med att ha blivit lämnad. Om att gå till terapeut och att skruva upp volymen på stereon för att tysta ensamheten.

”Jag måste ta långa promenader längs stranden så jag kan gråta mycket våldsamt, och skrika mycket gällt och okontrollerat och ibland skratta mycket högt och tydligt för mig själv .”

”Noga att det är om mig”

Som låtskrivare vill han göra det han inte gjort. Det som känns svårt. Att lämna ut sådant som han inte lämnat ut tidigare.

– Man tycker och tänker och känner en massa saker som man inte bör, eller gillar att man känner. Jag har varit väldigt noga med att ski

van handlar om mig. Jag redovisar mina tankar och känslor. Att vara ledsen, det kan alla förstå. Det är OK. Att vara arg är också accepterat. Men svartsjuka ... det är ingen rolig känsla. Det är att brottas naken på nätterna med demonerna i en jävla gyttjegrop.

Skivan är en tydlig berättelse. Den skulle kunna spelas som pjäs eller musikal?

– Jag vill göra en dansföreställning, en pardansföreställning. Rättare sagt; det är min hustrus idé.

Du har fem döttrar, men barnen nämns inte i sångerna.

– De har hört plattan. Jag spelade upp sångerna för dem på demostadiet. Men nej, jag skriver inte om dem. De får skriva sina egna plattor sen om de känner för det. Nu handlar det om mig.

Morrar sig igenom texten

I mitten av skivan finns texter om att hitta en balans. En sång heter ”Ett nytt liv nu” och Mikael Wiehe sjunger om fördelarna med ensamheten.

Sedan vänder det igen med ”Nu vill du komma tillbaka”.

”Nu vill du komma tillbaka, när pengarna är slut,

när din älskare har lämnat dig och du är trött och sjuk.”

Sångaren morrar sig igenom texten.

”Du siktade på hjärtat och träffa mitt i prick,

du pissa mig i ansiktet, sen flina du och gick.”

Hade det blivit en skiva även om skilsmässan inte blivit inställd?

– Det är jag osäker på. Det är möjligt att det lockat mig, men risken är att det hade verkat förbittrat. Nu är det en rapport från en process. Där det förvisso finns plats för en jävla ilska på sina ställen. Det finns något konstnärligt lockande i att utanför skivan gick det bra. Det ordnade sig.

Åker på turné

Under våren ska Mikael Wiehe turnera runt Sverige och sjunga en del av sångerna från nya skivan.

– Jag har skrivit sånger för att låta som mina idoler. Jag har skrivit låtar för att förändra världen. Det håller jag på med fortfarande. Jag har skrivit sånger där jag lodat mina inre djup, i den mån de nu finns. Och så har jag skrivit låtar för att överleva. Och det var de här.

FAKTA

WIEHE OM ...

... att översätta texter.

– Jag fick en blackout i våras. Kunde inte komma ihåg något inför en konsert. Men gick in på scen ändå. ”Vafan, det ska gå”. Och det gjorde det inte alls. Då är man överansträngd och ska ta semester så då gjorde jag det och låg på stranden och löste sudoku i fjorton dar. Sedan spelade jag på sommaren och det gick bra. Inför höstturneen tog jag en ny semester för säkerhets skull, och jobbade med några texter. Och översättandet var som att lösa sudoku. Jag fick en viss flyhänthet som gör att jag kommit på ett sätt att skriva snabbare.

Det är 10 år sedan Björn Afezlius dog. I höst kommer en trippel-CD med Afzelius-Wiehekonserter.

– Jag drömmer om Affe ofta. I natt var det ”javisst, du var sjuk men det ordnade sig”. Ibland är det tvärtom. Han har satt djupa spår. Hos många fler än mig.

Om starka skivor när man blir äldre, som Bob Dylans ”Time out of mind” och Joni Mitchells ”Shine”.

– Hur åldras man med värdighet i det man gör? Man måste ta sig själv på allvar. Man checkar av både utåt och inåt: Hur är jag? Rapporterar så hederligt man kan.

Det är Wiehe

Namn: Mikael Christian Wiehe.

Född: 10 april 1946.

Bor: Malmö.

Familj: Gift med Maya, fem döttrar.

Inkomst: 992 462 kronor (inkomst av tjänst och kapital 2007).

Aktuell: ”Sånger från en inställd skilsmässa” finns ute i affärerna i mitten av februari. Turné i vår.