En cirkus värdig Spears

Turnépremiär för en sprakande show med Britney i manegen – Nöjesbladets Per Bjurman på plats i New Orleans

1 av 2
MUSIK

NEW ORLEANS. Revanschen.

Återkomsten.

Upprättelsen.

Välj term själv.

Samtliga har täckning i den sanslöst spektakulära show Britney Spears sjösätter i New Orleans – trots att den tidvis känns märkligt kall och mekanisk.

Framförallt är det Britney Spears själv som ser till att såväl revansch som upprättelse och återkomst känns som adekvata rubriker på turnépremiären i The Big Easy. Hon sopar inte precis banan med Madonna, men hon samlar sig till ett fokuserat, skarpt, värdigt framträdande – och i skenet av allt som hänt de senaste åren är ju bara det en rungande triumf.

Fiaskot ett minne blott

Minnet av MTV-galan 2007 suddas effektivt ut och frågorna om huruvida Britneys karriär klarar ett nytt fiasko behöver inte ställas.

Själva showen – som följer cirkustemat från senaste albumet och utspelas på en jättelik manege mitt i lokalen – är skarp den med.

Den liknar en galen Cirque De Soleil-föreställning i Las Vegas och rymmer så många moment, så många tricks, så många effekter att jag skulle behöva notarius publicus vid min sida för att klara att redovisa allt som händer.

Sågas itu av en trollkarl

Här är dock något jag hinner anteckna om huvudpersonen:

Britney hänger i gungor i taket, kommer upp ur olika delar av scengolvet, dansar i gyllene bur, ålar sig mot strippstång, sågas itu (!) av trollkarl, ligger i soffor, sitter på ett flygande paraply, cyklar och bugar – ihop med sin månghövdade ensemble dansare – bakom en ridå av pyrotekniska gnistor.

Det är häpnadsväckande och häftigt och en fröjd för ögat.

Ibland känns uppvisningen dock aningen kylig och robotartad. De ansvariga har lagt sådan möda på de spektakulära effekterna att de glömt att man måste kommunicera också. Ett litet tecken på att de som befinner

sig på scenen märker att de faktiskt har en publik – och därtill en väldigt entusiastisk en – vore önskvärt.

Både guld och skräp

Musiken?

Den är av underordnad betydelse. Det säger något att musikerna inte ens befinner sig på scenen utan får hålla till i ett trist orkesterdike. Detta är ingen konsert. Det är en show.

Likafullt går det att konstatera att Spears-repertoaren omfattar både guld och skräp,

Det finns bland de sentida alster som helt dominerar ”Circus”-föreställningen några präktigt sega alster. ”Freakshow”, ”Ooh ooh baby” och ”Breathe on me” är några exempel. Och de får ingen ny lyster i det här formatet. Däremot är det bra studs och energi i saker som ”Piece of me”, ”Me against the music”, ”Toxic” och den upphottade versionen av ”... Baby one more time”.

För att inte tala om avslutande ”Womanizer”.

Det är när man ställs inför elden i framförandet av den man så lätt kan slå fast: Britney Spears är tillbaka.

FAKTA

Här turnerar britney

Britneys turné fortsätter nu enligt följande plan: Atlanta 5/3, Miami 7/3, Tampa 8/3, Long Island 11/3, Newark 13-14/3, Boston 16/3, Toronto 18–19/3, Montreal 20/3, Long Island 23/3, Washington 24/3, Uncasville 26/3, Pittsburgh 27/3, Houston 30/3, Dallas 31/3, Kansas City 2/4, Minneapolis 3/4, Edmonton 6/4, Vancouver 8/4, Tacoma 9/4, Sacramento 11/4, San José 12/4, Salt Lake City 14/4, Los Angeles 16–17/4, Anaheim 19-20/4, Oakland 22/4, Glendale 24/4, Las Vegas 25/4, Rosemont 28–29/4, Columbus 30/4, Uncasville 2/5, London 3–4/6, 6–7/6, 10–11/6, 13–14/6, Manchester 17/6.

Därefter finns det en chans att turnén går vidare till bland annat Sverige. Det avgörs av hur bra första delen går.

Pressens betyg på Britney i USA

Los Angeles Times

”Spears kan med säkerhet kalla det här uppträdandet för en succé”, skriver tidningen och tycker att det lovar gott inför fortsättningen.

VH 1 gör också tummen upp:

”Britneys ’Cirkus’ är en stor, högljudd, rolig, tramsig trerings-föreställning som inkluderar allt under ett tälttak.”

USA Today lägger sig i mittenfåran:

”En comeback, helt klart, och en stabil sådan. Men all sex, eld och elegant koreografi kan inte kamouflera det faktum att produktionen behöver en större, riktig musikalkärna (några fler låtar från det nuvarande albumet hade hjälpt) – samt viss spontanitet.”

The Times-Picayune i New Orleans skriver följande:

”Påkostad, om något opersonlig.”

Svalast efter tvåbarnsmammans och popdrottningens turnépremiär är People Weekly. Tidningen anser att hon var nervös och inte uppnådde sin gamla form:

– Kalla det inte en comeback än. Britney Spears når fortfarande inte ända fram.

Det här är Britney:

Namn: Britney Spears. Ålder: 27. Född: I McComb, Mississippi, uppväxt i Kentwood, Louisiana. Familj: Sönerna Sean Preston och Jayden James, mamma Lynne, pappa Jamie och systern Jamie Lynn. Karriär: Slog igenom med debutalbumet ”... Baby one more time” 16 år gammal. Har sedan dess släppt ytterligare fem album och blivit en av världens största och skandalomsusade stjärnor. Räknas som den åttonde bäst säljande skivartisten i USA:s historia.

TV: Se bilderna från Britneys heta show:

Klicka på spela-knappen för att se tv-klippet.

Britney Spears

Plats: New Orleans Arena. Publik: Drygt 20 000, vilket innebär utsålt. Längd: 2 timmar, inklusive 20 minuter cirkus-intro. Bäst: ”... Baby one more time”, ”Toxic” och ”Womanizer”. Sämst: ”Freakshow” är inget vidare.