”Nu kan man lägga av som musikrecensent”

MUSIK

Att Michael ”King of Pop” Jackson gör en sista avskedsturné är hur stort som helst – enligt Aftonbladets musikredaktör Markus Larsson.

– Om man inte förstår att det här är stort kan man lika gärna ägna sig åt bandy, säger han.

Markus Larssson var sex år gammal när ”Thriller” kom – och det var omöjligt att inte lyssna på Michael Jackson när han växte upp. ”Billie Jean” har alltid varit den optimala poplåten i min värld”, säger han.

Iklädd en svart jacka med silverglittrande mönster och svarta solglasögon stegade kungen av pop (en timme och 45 minuter försenad, bör tilläggas) upp på scenen utanför 02-Arenan i London och gav beskedet till sina fans:

– Det här blir min sista show.

Ett besked och en händelse som glädjer Aftonbladets musikredaktör Markus Larsson.

”Något utöver det vanliga”

Hur stort är det här?

– Det är magnifikt stort. Det är verkligen en jättegrej. Jag har jobbat med musik i över tio år och sett det mesta men det här är verkligen något utöver det vanliga. Det känns nästan som man kan lägga av som musikrecensent.

– Jag ska göra allt jag kan för att få se de där konserterna. Michael Jackson är en artist jag aldrig trodde att jag skulle få se live.

Kommer han verkligen att lägga av på riktigt nu, eller är det bara ett pr-trick?

– Jag hoppas att han lägger av, för annars blir de här konserterna inte särskilt speciella. Men man vet aldrig. Han har sett rätt risig ut på de bilderna som läckt ut, så det lär inte vara samma klass som på 80-talet. Man ska inte ha för höga förväntningar.

”Tror inte han uppträder gratis...”

– Men gillar man musik måste man se någon av konserterna. Om man inte förstår att det här är stort kan man lika gärna ägna sig åt bandy.

Varför väljer han att göra en avskedsturné nu, tror du?

– Jag har ingen aning. Säkert av ekonomiska skäl, jag tror inte han uppträder gratis... Men håller han sig till det här, att det är de tio sista konserterna, då är det bara coolt. Börjar han med någon saggig världsturné så blir det löjligt.

”Gör en Timberlake-cover!”

Kommer han att hålla i tio konserter – rent fysiskt?

– Om han inte håller i tio konserter så är han inte värd att se. Då är han ju så skröplig att det är hutlöst. Så ja, han kommer hålla. Annars borde han lagt av för 20 år sedan.

Under presskonferensen sa han att han kommer spela låtar ”som fansen vill höra”. Vilka låtar vill du själv helst att han ska lira?

– Jag har inga smarta val där, jag vill så klart höra ”Billie Jean”, ”Beat it” och ”Another part of me”. Sen vill jag höra ”Dirty Diana”. Och han får gärna göra sin allra bästa låt som han spelade in när han var elva år – ”I want you back”.

– Och han skulle gärna få göra en Justin Timberlake-cover.