Musik som går rakt in i hjärtat

Glasvegas betyder något – på riktigt

MUSIK

Alla de teoretiska invändningarna blåser ut i minusgraderna på ett ögonblick.

Glasvegas siktar rakt på hjärtat och får sin publik att gå hem med lättare fötter och rakare ryggar.

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
Glasvegas James Allan blixtrade på scenen.

Jag hör inte till dem som jublat allra högst åt det här bandet.

De har ett bra album och skriver texter som folk behöver höra men på skiva drabbar de mig inte på det sätt som de verkar kunna drabba många kollegor.

Där kan de unga skottarna kännas lite begränsade, något trubbiga i sitt uttryck, men den sortens invändningar känns genast som väldigt tråkig teori när kvartetten fyller scenen med rök och motljus och fyrar av hiten ”Geraldine” redan som första låt.

Nog har det varit förväntningar på denna Glasvegas första svenska konsert någonsin, men den sortens hype har vi mer än en gång sett slå över i antiklimax.

Blixtrande energi

I kväll känns det emellertid direkt att något verkligen händer. Glasgow-kidsen går direkt på hjärtat, bygger sina gitarrmonument med blixtrande energi och i mitten står James Allan i John Lennon-t-shirt och lyckas vara en ung Joe Strummer och en ännu yngre Bono på en och samma gång.

De spelar elva låtar på en knapp timme och folk har inte bara de många läktarvänliga refrängerna i ryggmärgen utan kan även varje ord i verserna.

Betyder något

Publiken bär fram bandet med nävar och strupar och inga tvivel råder om att det här är betydligt mer än en rockjournalistisk influensdröm i svart läder.

Glasvegas är ett band som betyder något på riktigt.