Ett personligt slag i magen för fansen

1 av 2
Förkrossade fans utanför Globen i går kväll.
MUSIK

Utanför Globen faller strax efter åtta ett förnärmande kylslaget snöblandat regn och blandar sig med tårarna som rinner nedför hans kinder.

Han har just fått det personliga slaget i magen, tappat luften och rest sig med en besvikelse som överskuggar allt.

Det är inte bara en inställd spelning.

Det är en del av själva livet som försvann.

Nu kan säkert en så kallad vän av ordning – eller annan insändarsignatur av det mer magsura slaget – anse att en reaktion som på dessa sidor brukar kallas ”sammanbrott” är överdramatisk. Att livet går vidare, det är lik förbannat söndag och Sveriges BNP är lika körd i botten som alltid, om så James Hetfield hade dansat mazurka över scengolvet.

Sant.

Men samtidigt så in i helvete fel.

För en inställd spelning med Metallica är inte bara en inställd spelning. Det är ett personligt slag i magen på alla de som sett gruppens besök som ett tröstande ljus i en vinter som aldrig verkar vilja ta slut.

För dem som har värmt upp med ”Master of puppets” och ”Ride the lightning” i bilen ner ifrån bruksorten i Bergslagen. Som har peppat inför konserten med rundabordsdiskussioner om den fulländade repertoaren, som har tagit ledigt från jobbet, bokat hotellnatt i storstaden och som har väntat på att få världens största metalband livs levande bara några meter ifrån snusläppen.

För dem som förvärvat biljetter till ockrade överpriser, för dem som köat i dagar i bitande kyla när inträdesbevisen släpptes och som när plånboken känts som mest urgröpt och snålblåsten som mest förlamande sökte styrka i förvissningen att det var värt varje uppoffring.

För det är ju Metallica det handlar om. Viktigare än alla amorteringar, konjunkturpladask och stelfrusna fingertoppar ihop.

Ja. För dem är beskedet ett personligt slag i magen. Och även om en kompensationskonsert sätts upp i maj – sannolikt några dagar efter gruppens framträdande i Köln den 17 – så känns detta den 8 mars mindre relevant.

En simpel magsjukdom krossade månadslånga drömmar om att för en kväll glömma den bistra verklighet som kallas vardag.

TV Se luften gå ur Globen:

Klicka på spela-knappen för att se klippet.