”Det är något i hästväg"

Musikens konsertgiganter radar upp sig i sommar

MUSIK

Vad har musikgiganterna Metallica, Bruce Springsteen, Madonna, Depeche Mode och U2 gemensamt?

De spelar allihop i Sverige i sommar.

– Publiken kommer att få fara som skottspolar mellan kravallstaketen, säger Martin Söderström, aftonbladet.se:s nöjeskrönikör.

Klicka på bilden för en större version.

Madonna gör sin första spelning i Sverige på 19 år och Metallica lämnade sina fans törstande efter en ny sverigespelning när de tvingades ställa in söndagens gig i Globen. Depeche Mode spelar i Tyskland, England, Frankrike – och i Arvika. Dessutom kan musiksverige i sommar sola sig i U2, Bruce Springsteen och Killers om de vill.

Bådar gott

– Det är något i hästväg. Jag kan inte minnas en sommar som på pappret såg roligare ut för en musikälskare, säger Martin Söderström, nöjeskrönikör på aftonbladet.se.

Martin Söderström.

Men är det verkligen så bra?

– Kollar man schemamässigt och enbart håller sig till toppskiktet livemässigt så är det en sjukt imponerande skara. Hur publiken ska hinna med – och framför allt ha råd – är obegripligt, säger Martin Söderström.

Inte gratis

Och visst kostar det pengar. Den som till exempel vill se U2, Madonna och AC/DC får för de billigaste biljetterna punga ut med totalt 1590 kronor. Den som vill vara helt säker på att inte missa Depeche Mode på Arvikafestivalen måste i dagsläget köpa en tredagarsbiljett för 1095 kronor.

– Festivalmässigt sitter Arvika på det absoluta triumfkortet. Depeche är tveklöst den fetaste festivalbokningen av alla, säger Martin Söderström.

Ska du dit?

– Jag är för gammal för festival så jag åker till typ München och kollar på dem istället, säger Martin Söderström.

6 procent av de drygt 13 000 som röstat på aftonbladet.se se också fram emot Depeches turné. Den som är populärast bland de röstande blev U2 som drog in över 23 procent av rösterna.

Här är några av våren och sommarens stora spelningar

U2

Metallica

Bruce Springsteen

Madonna

Depeche Mode

The Killers

Beyoncé

AC/DC

Coldplay

Morrissey

Mötley Crüe

Tina Turner