– Jag fick prata med psykolog

Markoolio om sina svåra möten med sjuka barn – och försöken att skaffa egna

MUSIK

Markoolio firar tio år som artist.

Karriären har gjort honom både rik och lycklig. Just därför tycker han att det är viktigt att få träffa och underhålla sjuka barn.

– Efter vissa sådana möten har jag gått sönder helt, säger Markoolio.

Foto: SANNA SJÖSWÄRD
Markoolio bor i villa utanför Stockholm – hans konstgjorda palmer i trädgården syns i bakgrunden. Han har varit folkkär i tio år och har hela tiden nya projekt på gång. ”Jag och Peter Magnusson har pratat om att göra långfilm tillsammans i två år”, berättar han.

Marko ”Markoolio” Lehtosalo, 33, tar emot Nöjesbladet i sin villa, komplett med sandstrand och konstgjorda palmer i trädgården, på Värmdö utanför Stockholm. Där bor han med flickvännen Jessica och två hundar.

Och snart kanske de blir fler.

– Jag skulle bli en bra pappa. Så jag skjuter skarpt hela tiden nu. Jag har hittat rätt tjej att skaffa barn med, säger Marko.

Barn har alltid legat honom varmt om hjärtat. Därför jobbar han ideellt på barnsjukhus.

– Jag brukar besöka Astrid Lindgrens barnsjukhus och Huddinge sjukhus. Där finns det barn som har legat i tre månader och bara sett sprutor och doktorer. Om jag då kan få det barnet att garva i bara tio sekunder så känns det jävligt bra. Men efter vissa sådana möten har jag gått sönder helt. Jag har varit med om grejer på sjukhuset som är riktigt, riktigt jobbiga.

”Viktigt att ge tillbaka”

Ett möte var speciellt svårt att hantera.

– En julafton när jag var själv här i Stockholm så var jag på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Där träffade jag ett barn och det var ett speciellt svårt möte. Jag fick sitta och prata med psykolog länge efteråt för det var så starkt. Men man får tänka att man har gjort dem glada trots att de har det så svårt.

– Det är viktigt att ge tillbaka och inte bara ta och ta.

”Det var ganska vilt”

Han har varit folkkär i tio år. Snart kommer en ny skiva som knyter an till hela artisttiden. Men det finns andra projekt som han vill ta tag i också.

– Jag och Peter Magnusson har pratat om att göra långfilm tillsammans i två år. Något i stil med ”Den där Mary”.

Framgångarna har fört med sig ett utsålt Globen och chans att göra allt från att leda Melodifestivalen till att spela i ”Karlsson på taket”.

Galnast var tiden runt succén med ”Mera mål” och turnén som följde.

– På den turnén slog vi publikrekord efter publikrekord. Jag fick poliseskort till en konsert på Furuvik, för att det var så mycket folk som köade. Det var helt galet. Jag skämdes nästan, berättar Marko.

Men när han slog igenom var det en helt vanlig kille från Orminge som åkte på turné.

– Man fick åka omkring på nattklubbar där det var fri sprit. Det var ganska vilt i början. Nu träffar man bandet i lobbyn och dricker lite bira.

Efter framgångarna blev han nästan folkskygg.

– När jag bodde på Söder så tyckte jag att det var lite jobbigt med uppmärksamheten. Då blev jag lack på mig själv, det var ju det här jag ville. Jag hade rullgardinen nere hela dagarna, helt paranoid.

Flytten ut till Värmdö gick snabbt. När tomten visade sig vara ledig slog Marko till direkt.

– Jag bara kände ”här är det”.

FAKTA

Markoolio om sin karriär som fyller 10 år

1999

– Jag blev sågad som fan i början. Men det kändes inte jobbigt, det skulle vara en annan grej om texterna handlade om saker jag varit med om som var jobbiga till exempel. Nu är det skrivet med ett skratt. Tycker recensenten inte om det så kan inte jag göra något åt det.

– När vi hade sålt guld med singeln ”Vi drar till fjällen” så trodde jag att karriären var klar. Jag undrade ”vart är limousinen och cashen” liksom. När jag fick veta att vi skulle göra ett album så undrade jag varför. Det var egentligen efter ”Vi drar till fjällen” som folk började fatta grejen med Markoolio, fatta humorn.

–00

– Det var skitkul att jobba med Arne, än i dag skrattar vi bara när vi träffas. Vi var på en fest efteråt tillsammans och jag fick honom att dricka vodka med Red bull och efteråt kom alla varningsrapporter om Red bull. Då skrek han ”du försökte döda mig din jävel” på en filmpremiär efteråt.

–01

– Ha, ha, Dr Mugg. Fredde Granberg ringde och frågande om jag ville göra barnprogram. Jag tyckte att det var skitroligt, men jag tänkte att det här kommer att bli det sista jag gör, folk kommer inte att fatta någonting. Men det blev skitbra och vi gjorde tre säsonger.

–02

– Jag och E-type var sura på Grammisgalan så vi skulle göra uppror. Vi var trötta på att det bara var prettomusik som skulle få uppmärksamhet. Det hjälper inte att du säljer bra och är omtyckt av folk. I dag skiter jag fullständigt i det där. Jag är för gammal nu.

–03

– Jag gästade REA-gänget på Hamburger börs och det var skitkul. Så fick jag chansen att göra en krogshow med Linda Lampenius och Cirkus Cirkör. Men den gick inte så bra. Jag vet inte varför, men det kanske var ett skumt koncept, blev lite flummigt.

– Jag blev jättesmickrad när Staffan Götestam frågade om jag ville spela ”Karlsson på taket” men också jätterädd. Det var en kul figur att spela, men många har en sorts hatkärlek till honom. En liten tjej fick panik och började stortjuta när jag skulle ge henne godis efter en föreställning.

–04

– Guldmasken, det var roligt. Jag fick för ”Karlsson på taket”. Vissa har väntat på att vinna priset i tio år och i mitt tacktal sa jag att det känns väldigt skönt att äntligen få den här efter att ha spelat teater i två månader. Det tyckte väl inte alla var så kul kanske.

–05

– Det var väldigt kul att leda Melodifestivalen. Jag har fått frågan om jag skulle vilja ställa upp. Med rätt låt så kanske.

–06

– Jag bröt ju foten, skitnykter på en barstol i Sollefteå. Så jag kunde inte vara med men jag är nästan glad för det för då fick Tobbe kliva in och fick ett uppsving. Nu har jag redan tackat nej till årets säsong.

–07

– Vi är några som har en pokerklubb. Det är jag, Ernst Billgren, E-type, Thomas Brolin och Felix Herngren, men vi känner inte varandra så bra. Sist träffades vi hos Ernst, han hade gjort mat och så satt vi och spelade. Nu är det min tur att bjuda så jag ska kolla någon helg då tjejen kanske inte är hemma. Då fixar jag mat och sätter på bastun.

2008

– Ja, jag hade ju inte koll på en ton men stod ändå där och viftade. Det var ok. Nu är jag ärlig, det var inte det roligaste jag har gjort.

– Just det här var när jag sjöng ”In med bollen” i Innsbruck vid EM i somras. Det är en av mina tre bästa spelningar, och det är kul att det blev en klacksång av den låten.

Namn: Marko Kristian Lehtosalo. Ålder: 33. Bor: Värmdö utanför Stockholm.

Familj: Flickvän. Inkomst: 660 000 kr (tax. år 2007). Yrke: Artist.