Petter: Vi har blivit en vara

Spotifys värde: 2 miljarder, Sonys avkastning: 116 miljoner, Artisternas ersättning: 1–2 öre

Foto: fredrik hofgaard
Petter tror att ersättningen från Spotify för varje spelad låt är väldigt liten. ”Jag tror att det rör sig om noll komma noll, noll, noll, noll, noll”, säger han.
MUSIK

En investering på 30 000 kronor blev 116 miljoner på bara drygt ett år.

Sony BMG tjänar storkovan på Spotify, men bland artisterna råder stor förvirring.

– Jag har själv försökt fråga flera personer på skivbolagen, mitt och andras, hur mycket en artist tjänar när en låt spelas på Spotify. Men det svarar bolagen inte på, säger rapparen Petter.

I går berättade Nöjesbladet om Magnus Ugglas ilska mot skivbolaget Sony BMG och det avtal de slutit med musiktjänsten Spotify.

Det var som att dra ur proppen – under gårdagen har skivbolagen blivit nerringda av oroliga artister och managers.

”Måste berätta”

Per Sundin, vd på Universal Music fick svara på många frågor under torsdagen.

– Det vi inser efter dagens debatt är att vi måste berätta för våra artister hur mycket de tjänar på Spotify, säger han.

Att få svar på hur mycket en artist tjänar på att en låt spelas på Spotify är en fråga som inte är helt lätt att svara på, erfar Nöjesbladet.

– Jag har själv försökt fråga flera personer på skivbolagen, mitt och andras, hur mycket en artist tjänar när en låt spelas på Spotify. Men det svarar bolagen inte på, säger rapparen Petter, som samtidigt poängterar att han inte är kritisk mot Spotify och själv är en flitig användare av musiktjänsten.

Kan vara mindre

Enligt uppgifter till Nöjesbladet kan det röra sig om 1–2 öre per lyssning som går till artisten. Men det kan vara mindre än så – mycket mindre.

Skivbolaget Racing Junior fick 19 kronor när en av deras låtar hade spelats 55 100 gånger, skriver norska Dagbladet. Det blir ca 0,0003 kronor per lyssning.

– Jag tror att det rör sig om noll komma noll, noll, noll, noll, noll, eller väldigt lite i alla fall, säger Petter.

Per Sundin på Universal vill inte svara på hur mycket artisterna får.

– Det vill jag inte gå in på, det är olika från artist till artist, och skivbolagen har säkert gjort olika dealar, säger han.

På Spotify vill man varken kommentera ersättningen till artisterna eller avtalen med skivbolagen.

– Vi är ett ungt företag som ser vår affärsmodell utvecklas och våra intäkter ökar betydligt månad efter månad, hälsar en av grundarna, Daniel Ek.

Sålt ut upphovsmän

De stora skivbolagen, som tidigt köpte aktieandelar i Spotify för en billig peng, ser nu sina investeringar växa med rasande fart – Spotify är i dag värderat till drygt två miljarder kronor.

Magnus Uggla anklagade i går skivbolagen för att ha sålt ut sina upphovsmän till Spotify – upphovsmännen som de sa sig försvara när de stämde Pirate Bay. Han får medhåll av rapparen Petter.

– Det som är fascinerande är att skivbolagen gick in i Pirate Bay med slagorden att det skulle försvara upphovsmännen. Men nu känns det lite som upphovsmännen har varit en handelsvara för skivbolagen för att komma åt aktier i Spotify, säger han.

FAKTA

Spotify är värt miljarder

Spotify lanserades i oktober 2008 av grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon.

Financial Times rapporterade förra veckan att Spotify är på väg att ta in nytt kapital. Inför emissionen värderas musiktjänsten nu till runt 2 miljarder kronor.

En förutsättning för tjänsten var att få de fyra stora skivbolagens musik i tjänsten. Det lyckades de två grundarna med – och sålde till reapriser. Sony BMG, Universal, Warner Music och EMI äger mellan 6 och 2 procent var av aktierna var i Spotify.

De fick 18 procent av aktierna i Spotify för knappt 100 000 kronor.

Fem av världens största skivbolag äger nu tillsammans nära en femtedel av aktierna i Spotify.

Största ägare är Sony BMG som äger 5,8 procent av aktierna. De kostade

935 euro att köpa rapporterar Computer Sweden. Vid en värdering på 2 miljarder kronor är de aktierna värda 116 miljoner kronor.Källa: Computer Sweden

De är delägare (bolag plus andel):

Rosello (Lorentzon) 28,6%

Instructus (Ek) 23,3%

Northzone Ventures 11,9%

Enzymix Systems (F. Hagnö) 5,8%

Sony BMG 5,8%

Universal Music 4,8%

Warner Music 3,8%

Wellington IV Tech 3,8%

Creandum II LP 3,5%

Swiftic (Strigéus) 2,6%

BolagAndel Creandum II KB24%

EMI 1,9%

Merlin1,0%

BH Capital (B. Hagnö) 0,8%?

Källa: Computer Sweden