”Folk går bananas”

Fibes, Oh Fibes: Vi har fan nått dit vi ville

Singeln ”Love child” gjorde Christian Olsson och Mathias Nilsson i Fibes, Oh Fibes! hetare än någonsin. Nu släpper de nya albumet ”1987”.
MUSIK

På svartklubbar och pianobarer i LA – långt ifrån sitt sönderarbetade band.

Embryot till Fibes, Oh Fibes! nya album föddes på flykt.

– Det var kvävd stämning och jag var tvungen att dra, säger sångaren Christian Olsson.

Hultsfred 2009.

Trots att klockan bara har hunnit ta sig förbi lunch är sångaren Christian Olsson och gitarristen Mathias Nilsson redo för hotellsängarna.

Taxin mot TV4:s morgonsoffa gick tre på morgonen.

Tio timmar senare har de ändå svårt att hålla tillbaka entusiasmen över nya plattan ”1987”.

– Vi har fan nått dit vi ville. Vi ville göra de där treminuters poplåtarna som förföljer en var man än går, säger Christian.

Hittills verkar allt gå enligt planen. Singeln ”Love child” har för första gången sedan starten 2001 tagit Fibes, Oh Fibes! till de svenska massorna.

– Så har det absolut varit. När vi spelade på Liseberg i somras gick folk helt bananas – allt ifrån kidsen till gubbarna med kryckor längst bak. Det har vi aldrig varit med om förut, säger Christian.

Vägen dit har varit smal att ta sig fram på.

Med sin välputsade och finjusterade 80-talspop har bandet under hela karriären jobbat mot strömmen, trenderna och kritikerna. Engagemanget dränerade till slut medlemmarna själva.

Hälften hoppade av

– Det var jävligt mycket i samband med förra plattan och förra turnén. Vi skulle kicka igång med en ny skiva men jag hade ingen energi eller lust. Jag var tvungen att dra till LA ett tag, säger sångaren.

Nu har de stuvat om. För första gången har bandet tagit hjälp av producenter och under den nästan tre år långa skivprocessen har de tappat hälften av medlemmarna. En om året.

– Vi tre är ganska kompromisslösa. Jag tror inte det engagemanget har funnits hos de andra, säger Mathias.

– Vi satsar så mycket på det här och det blir ett livsval. Det går inte att göra det här halvdant, säger Christian.

FAKTA

Namn: Fibes, Oh Fibes! Bildades: 2001 i Göteborg. Består av: Christian Olsson (sång, piano), Mathias Nilsson (gitarr) och Edvin Edvinson (bas). Diskografi: ”Still fresh” (2004) och ”Emotionell” (2006). Aktuellta: med nya skivan ”1987”, som släpptes i veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM