– Vi behöver bättre skydd

Tokio Hotel möts överallt av vilda fans: Det är extremt svårt att lita på folk

Foto: LOTTE FERNVALL
Tokio Hotel på hotellet – men det hade varit lättare att knalla in på ett G8-möte än att träffa Gustav Schäfer, Bill och Tom Kaulitz och Georg Listing.
MUSIK

Tokio Hotel har hittills aldrig stått på en svensk scen. Ändå orsakar de kaos bland fansen varje gång de besöker Sverige.

De lever i en hysteri som mest liknar 90-talets pojkbandshets.

– Från den dagen vi släppte vår första singel har våra liv förändrats totalt, säger Tom Kaulitz till Nöjesbladet.

Foto: Lotte Fernvall
Fansen försöker alltid komma nära Bill Kaulitz när han visar sig ute.

En svensk representant lotsar oss till Sheratons översta våning. Vid hissdörren släpps vi av.

Vi hälsar på en ny medarbetare från det tyska bolaget som snart presenterar oss för ännu en kollega. De följer oss till korridorens sista rum där två biffiga vakter med hörsnäckor bevakar dörren.

Det är lätt att tro att det äger rum ett G8-möte på det centrala Stockholmshotellet. Så är det givetvis inte. Det här är inte ens Bono, Madonna eller Britney Spears.

Det är Tokio Hotel, fyra tyska tonårsstjärnor som nyss tagit sig förbi 20-strecket.

De har en bra bit kvar till musikvärldens största artister men har ändå omringats av kaos sedan de var 15 år gamla.

– Det finns ett par väldigt negativa saker med hela den här grejen men vi tycker om vårt liv som det är, säger Tom Kaulitz på rapp tyska medan bandets tolk översätter i munnen på gitarristen.

Slut på nya vänner

Beslutet har hittills genererat sex miljoner sålda skivor. Men för fyra tyskar som levt mer än en fjärdedel av sina liv i rampljuset har vännerna däremot blivit färre.

– Några vänner är kvar men från den dagen då vi blev offentliga personer har vi inte fått några nya. Det är extremt svårt att lita på folk och lära känna människor, säger Tom.

Åtta våningar ned väntar hundratals fans, mest tjejer, på att kanske, med tur få en skymt av sina hjältar. De flesta av fansen har följt dem sedan sex på morgonen.

Och Stockholmsbesöket är inget unikt. I Frankrike, där bandet hittills har sin största marknad, reser Tokio Hotel med ett fem man starkt security-team utöver turnéledare, skivbolagsrepresentanter och en egen stylist.

Polisanmäldes

Kaoset och att ständigt vara påpassade har Tokio Hotel lärt sig att leva med.

– Man får en bra känsla när vi inte har varit här på länge och möts av folk som tycker om oss. Annars skulle vi inte stå ut med att göra intervjuer i ett rum hela dagarna. Men det är klart att det påverkar vårt liv åt andra hållet – nämligen

att man inte kan gå ut på ett normalt sätt, säger sångaren Bill Kaulitz.

I våras polisanmäldes Tom Kaulitz av en fransk kvinna i gruppen ”afghaner på turné” som länge följt Tokio Hotel. Hon anklagade gitarristen för att ha slagit henne i samband med en träff på en bensinstation då hon försökte ta en bild av sin idol.

– Det var verkligen inget fan som gjorde det. Vi har aldrig haft några dåliga erfarenheter med fansen, det här var störda människor med onda avsikter som vi träffade privat, säger Tom Kaulitz.

Framgångarna har fått konsekvenser också för medlemmarnas föräldrar. I sin jakt på privatliv har familjerna tvingas flytta runt.

– Vi försöker vara så privata som möjligt. Hittills har det inte funkat. Vi har väl givit upp det där lite, säger Tom Kaulitz.

– Jag tycker att folk som hamnar i vår situation borde få ett större offentligt skydd. Att det borde finns hårdare lagar för de här fallen. Vi är på väg dit och jag hoppas att det går åt rätt håll, säger Bill Kaulitz.

Tokio Hotels nära relation med Sverige började sommaren 2007.

I samband med att man planerade ett engelskt album tog skivbolaget hit bandet för en signering på Bengans i Stockholm.

Tyska Universal förberedde sina svenska kollegor på kaos. Rådet var att ha minst 25–30 vakter på plats, sjukvårdare i butiken och ambulanser standby.

Marknadschefen Lee Raita på svenska Universal tog instruktionerna med en stor nypa salt.

– Vi tänkte att nu ska det slås på stort. Men vi tänkte ändå att hellre att det finns beredskap ifall något skulle hända, säger han.

Med runt 1 000 fans på plats utbröt snart tumult.

”Väldigt karismatiska”

– Vi fick ringa in extravakter hela tiden. Det slutade med att vi hade 30 vakter där och ambulansen kom mycket riktigt dit. Det var då vi förstod att det fanns mer än bara en näthajp, säger Lee Raita.

Sedan dess har de svenska fansens förhållande med Tokio Hotel intensifierats.

Allt präglas av en extrem lojalitet. När Bill Kaulitz förra året drabbades av en cysta på stämbanden och tvingades ställa in Tokio Hotels första Sverigespelning anordnade fansen i stället en krya-på-dig-fest på Hovet.

– Det är faktiskt inte många band i dag som lockar fram dem här typen av hysteri, säger Lee Raita. Framför allt sticker tvillingparet Bill och Tom ut. De är väldigt karismatiska. Och så tror jag också att de sjunger på tyska gör det lite exotiskt.

Medan bandets stylist rättar till basisten Georg Listings hårsvall berättar Tokio Hotel att de snart ska möta fansen på riktigt.

Än har de aldrig stått på en svensk scen.

– Vi kommer till Sverige i början av 2010, säger Bill Kaulitz.

Och nu är Universals Lee Raita beredd.

– Det har varit ett väldigt långt förspel. När de väl kommer så blir det nog en hysterisk konsert.

FAKTA

TOKIO HOTEL PÅ 60 SEKUNDER

VAD: Ett tyskt emodoftande rockband som består av sångaren Bill Kaulitz, 20, tvillingbrorsan Tom Kaulitz, 20, gitarr, trummisen Gustav Schäfer, 21, och basisten Georg Listing, 22. Bandet sjöng från början bara på tyska men har sedan 2007 en karriär både på sitt modersmål och på engelska.

VAR: Bandet bildades 2001 i tyska Magdeburg och hette då Devilish. 2004 bytte de namn till Tokio Hotel som sägs komma från att medlemmarna bor mycket på hotell och drömmer om att spela i Tokyo.

HUR: Störst är bandet i Tyskland och Frankrike sedan genombrottet 2005. Hittills har Tokio Hotel enligt Universal sålt sex miljoner album. Bandet har gjort flera promotionbesök i Sverige. I oktober släpper de nya skivan ”Humanoid”.