"Michael Jackson kom på min konsert"

Jay-Z om Michaels hyllning, att åldras som hiphopare – och sitt tips till vår regering

1 av 2 | Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
Jay-Z är i Sverige i samband med släppet av nya skivan ”Blueprint 3”.
MUSIK

Han pratar om stenkastning.

Om Michael Jackson.

Och om gubbar med handen mellan benen.

Inga frågor om frugan. I övrigt är ordet fritt.

Vi är ett 30-tal journalister som har samlats för en presskonferens med hiphopens Sverigegästande konung – Jay-Z.

Det blir ett samtal om allt från åldrande till hur det känns när Barack Obama refererar till ens låtar i direktsända tv-tal.

– Det var ett skifte. Det kändes som att hiphopen som kultur, som musikgenre, hade blivit accepterad av världen. Rap var en del av Amerika. Här står ledaren av den fria världen och han är inte rädd för att visa att han lyssnar på hiphop.

Du fyller 40 år i december, hur länge är det möjligt att vara relevant för hiphop-publiken?

– Jag hoppas att det blir lika länge som inom rocken. Jag vet inte hur gammal Mick Jagger är, men han måste vara en bit upp i åren. Jag hoppas att vi kan expandera vår genre så att någon kille kan stå på scen med handen på ballen och snacka om hur tuff han är när han är 60 år. Men det kommer inte att bli jag.

”Musiker i hjärtat”

– Jag har inga ambitioner på att hoppa på en scen när jag är 60. Men vem vet? Jag sa faktiskt att jag inte skulle rappa när jag var 30, den gränsen är ju passerad.

Michael Jackson dog i somras, har du något personligt minne av honom?

– Ja, han ringde mig en gång och sa: ”Jag gillar verkligen låten ’Hard knock life’. Jag gillar sättet du rappar på.” Jag bara kollade på telefonen och tänkte: ”Va?” Han talade om min skiva och han talade om den som en artist, en musiker som gillade detaljerna. Han var en musiker i hjärtat. Jag frågade om han ville gå på en rapkonsert. Han sa ja, och kom på en. Det var verkligen konstigt. Haha.

Du kommer från ett tufft område i Brooklyn. I Sverige har vi haft en del problem med ungdomar som bränner bilar och kastar sten mot polisen. Vad är ditt råd till de ungdomarna?

– Jag har ett råd till er regering. De där våldshandlingarna är ett rop på uppmärksamhet. Det finns problem eller ångest bakom. Det är ett rop. Det vet jag av erfarenhet. När jag var liten påverkade politikerna aldrig det området där vi bodde. Varför? För vi gick aldrig och röstade. Det var ett moment 22. Jag vill inte låta som en cyniker men politiker bryr sig bara om de som har tagit dem till den plats de sitter på.

Pratar inte om privatlivet

Vi har blivit tillsagda att inte fråga om ditt förhållande med Beyoncé, varför är det så viktigt för dig att inte tala om ditt privatliv?

– Du måste behålla en del av ditt liv för dig själv, annars blir du galen. När folk bryter ihop är det för att de lever sina liv till hundra procent framför kameran. Man måste hålla folk borta från ens förhållande. Annars börjar de snacka och det kan förstöra ditt förhållande. Passa dig, det har hänt mig.

FAKTA

Det här är Shawn Carter

Shawn ”Jay-Z” Carter föddes 1969 och växte upp i området Marcy i Brooklyn.

Efter att ha livnärt sig som knarklangare släppte han 1996 sin debut ”Reasonable doubt”. Sedan dess har det blivit ytterligare tio studioalbum. Det senaste, ”Blueprint 3”, kom för en dryg vecka sedan. Vid sidan av sin musikkarriär är Jay-Z känd som en oerhört lyckad affärsman. Han är bland annat delägare i basketlaget New Jersey Nets och grundare till klädmärket ”Roccawear”.

I april 2008 gifte sig Jay-Z med sångerskan Beyoncé Knowles.

ARTIKELN HANDLAR OM