– I Sverige är alla så vackra

Chris Martin: Coldplay kommer i november

1 av 5 | Foto: AP
lust att spela igen Coldplay har hittat tillbaka till varandra efter en tuff tid. ”I slutet av förra turnén gillade vi inte alls varandra längre”, säger Chris Martin. Men nu blir det turné igen och bandet kommer till Sverige som Aftonbladet avslöjade i går.
MUSIK

London. Chris Martin sätter sig i studion och smäller av ett bländande leende. Sedan pratar han sig varm om Sverige.

– Alla är så vackra i ert land. Ni måste bli kära vid första ögonkastet hela tiden.

Säger snubben som är gift med Gwyneth Paltrow.

Alla miljontals fans har studion The Bakery i norra London att tacka för mycket. Det var här som Coldplay hittade tillbaka till varandra. Och spelade in nya albumet ”Viva la vida or death and all his friends” som släpps den 12 juni.

Frontsångaren Chris Martin, 31, gick förbi en dag och såg att bageriet var till salu.

– Det här stället gav oss gnistan tillbaka, säger han.

De har själva målat väggarna där det står ”Viva”. En slags terapi.

”Allt kändes smutsigt”

– I slutet av förra turnén gillade vi inte alls varandra längre. Allt kändes smutsigt. Vi kände oss stora men inte speciellt intressanta. Vi var vilse.

Då hade de just följt upp sitt tredje succéalbum ”X&Y” med en stor världsturné. Efter en välbehövlig paus är Chris Martin, gitarristen Jon Buckland, trummisen Will Champion och basisten Guy Berryman redo igen. Och som Aftonbladet kunde avslöja i går är Stockholm med på turnékartan.

– Det är klart vi kommer till Sverige igen. Förmodligen i november.

Han suckar lätt. Minnen kommer tydligt tillbaka.

– Det är en mardröm att åka på turné i Skandinavien för varje kväll ser man den vackraste kvinna man någonsin har sett. Det är helt galet!

”Jag mådde inte bra”

Chris Martin minns de två tidigare spelningarna på Hovet och Globen av olika anledningar.

– Jag gillade inte Sverige speciellt mycket första gången. Jag mådde inte bra och vi spelade dåligt. Så senast var riktigt upplyftande. Men det var första gången någon i publiken kritiserade min frisyr.

Efter det klippte han sig. Men knip nu truten om håret när Coldplay dyker upp i höst. För Chris Martin är riktigt nervös – inte bara över hur nya plattan kommer tas emot.

– Det här var det mest passionerade vi kunde göra just nu. Jag vet inte om det är bra eller dåligt. Men vi har kämpat hårt.

FAKTA

Chris om ...

... singeln ”Violet Hill”:

”Vi släppte första singeln gratis för nedladdning som ett tack till alla våra trogna fans. Vi har stor press på oss nu att leva upp till tidigare succéer men det är inte vi själva som sätter de höga förväntningarna.”

... skivan ”Viva la vida or death and all his friends”:

”Skivan ligger för nära inpå för att jag ska kunna analysera den. Men min favoritlåt just nu är titelspåret ”Viva la vida”. Vi var tvungna att döpa albumet till det för det är just vad den handlar om. Den är inte alls morbid som många tycks tro. Om man lyssnar på orden några gånger inser man att den inte är så mörk.

Namn: Chris Martin. Ålder: 31. Yrke: Sångare och låtskrivare i Coldplay. Familj: Gift med skådespelerskan Gwyneth Paltrow, 35. De träffades efter en Coldplay-konsert 2003. Har barnen Apple, 4, och Moses, 2. Bor: I Belgravia i norra London. 40 sekunder från studion. Aktuell: Med plattan ”Viva la vida or death and all his friends” som släpps den 12 juni.

ARTIKELN HANDLAR OM