Kraftiga protester mot homohatare

RFSL om Sizzlas spelning i Sverige: Fruktansvärt

Reggaesångaren Sizzla är beryktad för sina hatiska texter om homosexuella. I kväll har han premiär på sin Sverigeturné. Foto: AP
MUSIK

Han sjunger om att mörda homosexuella och utpekas som rasistisk.

Nu rasar RFSL mot att reggae-artisten Sizzla får spela i Sverige i kväll.

– Det som förundrar mig är bristen på civilkurage, säger Sören Juvas, förbundsordförande.

Sören Juvas, RFSL.

I kväll spelar Sizzla på Göta Källare i Stockholm.

– Jag tycker att det är fruktansvärt dåligt och onyanserat. Det visar på en total ignorans och okunskap från arrangören, säger Sören Juvas till Nöjesbladet.

Reggae-artisten Sizzla från Jamaica är minst sagt omdiskuterad. Många av hans låtar innehåller texter om att bränna och skjuta homosexuella.

2004 nekades han visum till Storbritannien.

Först sedan Sizzla skrivit på ”Reggae compassionate act”, ett ställningstagande för demokrati och mänskliga rättigheter, öppnades alla dörrar igen.

”Skrev på för pengarna”

I måndags spelade han i Köpenhamn. Inför konserten sa reggaesångaren till danska tidningen Ibyen att han skrev på dokumentet för att få fortsätta att turnera och tjäna pengar i Europa. På Jamaica har han fortsatt med sina homofobiska texter.

När spelningen var nära att ställas in efter arga reaktioner menade Sizzla att han felciterats i tidningen. Sören Juvas ger inte mycket för Sizzlas rättelse.

– Det låter bara som om han skrivit på det här dokumentet för att tjäna pengar. Då finns det ju ingen genuinitet i det, säger han.

– Jag uppmanar alla att gå och lyssna och höra vad det är han sjunger. Troligtvis spelar han någon av sina stora hits som handlar om att man ska lemlästa homosexuella. Jag förväntar mig att folk reagerar eller så är det en lokal full med homofober, fortsätter han.

Frida Riklund på turnéarrangören Live Nations pressavdelning menar att man litar på att Sizzla följer ”Reggae compassionate act”.

– Vi tar hit en artist som skrivit under ett dokument, där visar han tydligt att det inte är några konstigheter längre, det är det vi måste gå på, säger hon.

Sören Juvas tycker att Live Nation saknar civilkurage.

– Tycker man att det är okej att en artist uppmanar att mörda homosexuella, fine, stå då för det. Men det är ingen som gör det, säger han.