Kikkis nya rockkarriär

”Jag var ett riktigt våp – nu ska jag bestämma själv”

Foto: Magnus Sandberg
Kikki Danielsson och Sören ”Sulo” Karlsson släpper snart en rockig countrylåt ihop. Och nu gör Kikki det hon själv vill. ”Jag tänker aldrig mer vara mjölkkossa eller dörrmatta”, säger hon.
MUSIK

Kikki Danielsson tar tag i livet och rivstartar 2010.

– Jag har varit ett våp. Det ska bli ändring på det under de år jag har kvar att leva.

Till sin hjälp tar hon rockräven Sulo.

Kikki i schlagern 2006.

”Rising from the ashes just to fall

I guess I deserve it all”

Texten sjungs i en studio i Stockholm. Raderna summerar Kikki Danielssons, 57, liv och karriär.

– Jag skrev låten med henne i tankarna. I Sverige finns det få sångerskor av hennes kaliber, som har det där rockiga countryanslaget och en klassisk röst. Kikki är kult och vårt svar på Dolly Parton, säger Sören ”Sulo” Karlsson, 40.

– Vad tänker du på – bröst eller röst, kontrar en skrattande Kikki.

Daglig kontakt

Hon är glad. På hugget. Kikki mår ”kanon”, trots att kroppens krämpor fortfarande gör sig påminda. ”Livet börjar vid 50”, säger hon.

Alkoholism, falukorvs­hets, reumatism, dålig självkänsla, ensamhet – få Kikki-rubriker har handlat om musik.

Nu ska det bli ändring på det. Det började med att Kikki och Diamond Dogs-frontmannen Sulo tävlade mot varandra i ”Så ska det låta” 2009. I kulisserna snackade duon om ett samarbete. Sedan dess har de haft nästan daglig kontakt.

Resultatet heter ”Maybe I’ll do” och är en rockig countrybit. Kikki och Sulo delar på sången, Diamond Dogs kompar. Det blir en singel som släpps inom en månad. Sedan? Gärna konserter, kanske ett album.

– Ja, jag har inget annat på gång. Jag vet inte vad som ligger i tiden – country, schlager, rock, ballader, dansband? Jag tar det lite lugnare – herregud, jag är snart pensionär! Fast det ser jag inte fram emot, det är mycket jag vill göra. Men jag ska bestämma själv. Jag tänker aldrig mer vara mjölkkossa eller dörrmatta, slår Kikki fast.

Var alla till lags

Hur menar du då?

– Jag har varit ett riktigt våp. Det har med barndomen att göra. Jag blev bortadopterad. Det har förföljt mig hela livet. Jag trodde

att om jag inte var alla till lags skulle det ske igen. Det ska jag ändra på under de år jag har kvar att leva. Jag har läst att man ska bli regissör i filmen om sitt liv – det ska jag bli.

FAKTA

Detta är Kikki...

Namn: Ann-Kristin ”Kikki” Danielsson. Ålder: 57. Bor: Bollnäs. Familj: Dottern Emma, sonen Viktor. ”Kärleken? Det är inget som jag prioriterar. Jag måste bli hel själv först. Men det har varit lite ensamt under jul och nyår. Dottern är i Australien och sonen har haft fullt upp med fotbollen. Så det har varit jag, hunden och katten.” Inkomst: 137 712 (taxeringsår 2009).

...och Diamond Dogs

Gruppnamn: Diamond Dogs. Bildades: 1991. Medlemmar: Sören ”Sulo” Karlsson, Henrik Widén, Mats ”Magic” Gunnarsson, Martin Tronsson, Fredrik Fagerlund, Johannes Nordell, Anders ”Boban” Lindström (ex-Hellacopters). Senaste album: ”Most likely” 2008. Solo-Sulo: 2009 släppte frontmannen ”I månen på mattan” där han tolkar Ernst Brunners poesi.

Kikki och Sulo i Melodifestivalen 2011?

Kikki: ”Nja, jag vet inte. Jag tycker att man ska släppa fram de yngre förmågorna. Jag är inte lika hungrig.”

Sulo: Jag skulle definitivt vara med tillsammans med henne. Inte själv.

Fler udda duor

Kicki Danielsson och rapparen Dr Alban spelade in hennes hit ”Papaya cocnut” 1998.

Lisa Miskovsky och arga anarki­veganen Dennis Lyxzén plågade sommar-Sverige med ”Alright” 2003.

Lyxzén, då i ännu argare Refused, sjöng ”Jag äter inte mina vänner” ihop med hippien DiLeva 1996.

Komikern Micke Dubois karaktär Svullo hade en hit med ”För fet för ett fuck” tillsammans med Electric boys 1989.