De kräver lag – mot biljettfusk

Thomas Bodström: Det bör vara fängelse i straffskalan

1 av 4 | Foto: Foto: JERKER IVARSSON
Eva Sonidsson, Thomas Bodström och Leif Pagrotsky vill ha en lagstiftning mot biljettocker. ”Det är väldigt bra att Aftonbladet engagerar sig i det här på sina läsares sida”, säger Pagrotsky.
MUSIK

Biljetthajarna har gått för långt.

Efter Aftonbladets granskningar kräver nu tre politikerhöjdare lagstiftning mot fusket.

– Det är väldigt bra att tidningen engagerar sig i det här, säger Leif Pagrotsky (S).

I dag släpps biljetterna till Kiss spelningar i Malmö och Stockholm. På svartabörssajterna har de funnits att beställa till tredubbla priset sedan i måndags.

Kiss-konserten är inte unik. I en rad artiklar det senaste året har Aftonbladet granskat fusket med biljetter vid stora evenemang. Ett myglande som drabbar vanliga konsertbesökare som tvingas betala mångdubbelt för en chans att se sina idoler.

”Hutlösa priser”

– Det här är en fråga som har förvärrats de senaste åren. Det har alltid funnits svartabörshajar men inte i den utsträckning som nu, säger Leif Pagrotsky, före detta kulturminister och socialdemokratisk riksdagsman.

Tillsammans med två andra ur oppositionen – Thomas Bodström (S), före detta justitieminister, och riksdagsledamoten Eva Sonidsson (S) – kräver han nu lagstiftning mot biljettocker.

– Jag som har tonårs-söner har kunnat konstatera att de har blivit erbjudna biljetter till fullkomligt hutlösa priser, säger Thomas Bodström.

Eva Sonidsson är sedan tidigare engagerad i frågan och har lagt fram en motion i ämnet. Samtliga tre är missnöjda med regeringens hantering av frågan.

– Att det är Aftonbladet som tar det här initiativet och inte landets regering tycket jag är ett underbetyg. Och ett gott betyg till er, säger Pagrotsky.

Har reglering mot ocker

De vill att regeringen beslutar om en lagstiftning som förhindrar att en tredje part utnyttjar den stora efterfrågan till att tjäna pengar på kulturevenemang.

– Vi har redan regleringar mot ocker i hyreslagen. Det är alltid lättare att införa en lag om det redan finns lagstiftning. Det är bara att titta på förarbetena där, säger Thomas Bodström.

Studera andra länder

Och att bryta mot lagen bör bli kännbart anser de.

– Är det fängelse i snatteriskalan så bör det ju vara fängelse även här, säger Bodström.

Nöjesbranschen har själv försökt komma åt biljettproblemet med varierande framgång. Biljetthajarna fortsätter att vinna mark. Många efterfrågar därför en liknande lagstiftning som redan finns i Danmark och Norge.

– Det verkar ju inte fungera med självsanering. Nu är det dags att titta på vad de har gjort i andra länder och se vilka erfarenheter och resultat de har fått, säger Pagrotsky.

FAKTA

Så går fusket till

På flera biljettsajter går det ofta att förbeställa biljetter till populära evenemang långt innan det officiella släppet. När biljetterna väl släpps anlitar biljetthajarna ungdomar som får kontanter och sedan köar och köper så många plåtar som möjligt. I oktober förra året avslöjade Aftonbladet hur en anställd på ett ATG-ombud bidrog till svartabörshandeln genom att trycka ut hundratals biljetter. Avslöjandet ledde till att arrangören Live Nation och återförsäljaren Ticnet såg över sin relation med ATG.