Håkan Hellström kan sluta tjata nu

Daniel Gilberts första platta släpps i dag

1 av 3 | Foto: Foto: Oskar Kullander och LINA BOSTRÖM EINARSSON (lilla bilden)
I dag ger sig Daniel Gilbert in på en ny karriär – som soloartist. Håkan Hellström, tillsammans med Daniel på infällda bilden, övertalade honom att gå till skivbolaget.
MUSIK

I dag släpps Daniel Gilberts soloalbum.

En kärlekspresent till flickvännen, som blev offentlig – tack vare Håkan Hellström.

– Han är en av dem som tjatat mest på mig genom åren att jag måste göra en soloskiva, säger han.

Efter flera år vid sidan av Håkan Hellström träder nu gitarristen Daniel Gilbert fram i rampljuset.

Låtskriveriet har han sysslat med i flera år men fröet till solodebuten började gro före Alla hjärtans dag i år när han var ute på turné.

– Jag var så pank så jag kunde inte köpa någon fin Alla hjärtans dag-present till min flickvän. Då satte jag mig och spelade in en låt i stället och det blev ”The damned city lights”, säger han.

Bästa vännen Håkan Hellström hörde låten och tvingade honom att spela upp den för skivbolaget. I dag släpps skivan som döpts efter en bar han brukade hänga på.

– ”New African Sports, Soul Café Club No # 1” var en väldigt sjavig liten svartbar som låg på Andra Långgatan i Göteborg. Det fanns två små rum med biljardbord och sittbås. Jag gick i åttan och brukade gå dit med några äldre vänner, säger han.

Vill slippa råna äldre

Inspelningen av solodebuten gick ”hyfsat smärtfritt” och nu längtar Daniel Gilbert efter att få åka ut och spela.

Hittills har han ett tiotal livespelningar inbokade i början på nästa år.

– Förhoppningsvis tickar det på annars får man väl börja råna pensionärer för att kunna betala hyran.

FAKTA

Daniel Gilbert om...

... att vara husband i ”På spåret”: ”Det var skitskoj och väldigt intensivt. Det var mycket roligare än vad jag trodde att det skulle vara”.

... första spelningen som soloartist: ”Det var scenpremiär på Way Out West-efterfesten vid tresnåret på natten. Det var som en stor surrealistisk dröm.”

... om att gå solo: ”Skulle jag inte gjort det här nu skulle jag bli för patetiskt gammal. Det är lika bra att få det gjort så får vi se om det bär eller brister.”

Det här är Daniel

Namn: Daniel Gilbert. Ålder: 35. Familj: Fästmö och son. Bor: Göteborg. Yrke: Musikant. Inkomst: 269 400 kronor (taxeringsår 2009). Aktuell: Med solodebuten ”New African Sports, Soul Café Club No # 1” och som husband i ”På spåret” med Augustifamiljen. Musikalisk bakgrund: Broder Daniel, Fiesta, The Junior, Augustifamiljen och Håkan Hellström.