Leonard Cohen till Sverige – i augusti

Ska spela i Stockholm, Göteborg och Malmö

MUSIK

Leonard Cohen är Sverigeaktuell.

Den 75-årige kanadensiske poeten och sångaren gör tre spelningar i augusti.

Foto: Foto: ANDERS DEROS
Hallelujah! Leonard Cohens svenska fans gör troligen som sin idol och prisar Gud – äntligen kommer Cohen tillbaka till Sverige.

För den breda massan är sångaren Leonard Cohen mest känd för ”Hallelujah”. I augusti kan den svenska publiken få flera chanser att höra honom framföra den spröda balladen live.

I sin turnékalender har Cohen en rejäl lucka. Den 25 juli gör han en konsert i Kroatien, sedan har han inget officiellt uppträdande spikat förrän den 15 september i Frankrike.

Enligt vad Nöjesbladet erfar är han aktuell med spelningar i Stockholm, Malmö och Göteborg i andra veckan i augusti.

Var i Sverige 2008

Bokningsbolaget AEG live vill inte bekräfta någonting, men dementerar inte heller att Cohen är på väg.

Senast sångaren besökte Sverige var 2008. Då hann han med tre stopp i två omgångar, Helsingborg i juli samt Stockholm och Göteborg i oktober. Turnén var den första efter ett 15 år långt uppehåll från turnerandet. Av Nöjesbladets recensent Markus Larsson fick Cohens två timmar och fyrtiofem minuter långa Scandinavium-konsert tre plus.

Tolkad av många

Många artister har gett sig på att tolka Cohens ”Hallelujah” genom åren, där Jeff Buckley står för den mest populära covern. Andra som försökt sig på den är countrysångaren Willie Nelson, musikern Sheryl Crow och sångerskan Ebba Forsberg, som gjort en svensk version.

Men vill du höra originalet är det alltså augusti som gäller.