– De orkar inte bråka längre

Ebbot Lundberg om hur Soundtrack Of Our Lives klarat kriserna – och bombardemanget med alla nya låtar

Foto: felipe morales
Soundtrack Of Our Lives är mitt uppe i ett jättelikt låtsläpp. ”Vi har varit nära att lägga ner, men så kommer det alltid sådana här blixtar från ovan”, säger sångaren Ebbot Lundberg.
MUSIK

Under sina femton år ihop har de varit nära att gå skilda vägar flera gånger.

Men nu gör The Soundtrack Of Our Lives ett till försök – och pumpar in tre skivor, en dvd och några lösa låtar i relationen.

– Vi har fått en nytändning, säger Ebbot Lundberg. 

I början av 2000 spåddes The Soundtrack Of Our Lives en lysande framtid.

De följde med britpopkungarna Oasis på turné – och det pratades om att bandet med rötter i Göteborg var på väg mot ett internationellt genombrott. Nästan tio år senare sitter frontfiguren Ebbot Lundberg, 44, på ett skivbolagskontor i Stockholm och konstaterar att inte så mycket har hänt.

– Vår skivförsäljning har alltid varit långsam, men den har aldrig upphört, säger han och rättar till den lika konstanta kaftanen.

De sex medlemmarna har nyligen kommit tillbaka från ännu en vända i favoritlandet USA.

”Vi stegrar långsamt”

Där har de under åren byggt upp en gedigen fanskara – men att prata om en ny svensksuccé tycker Ebbot Lundberg känns avlägset.

– Numera handlar det snarare om att upprätthålla någonting, att se till att folk fortfarande blir imponerade. Storheten ska finnas i våra framträdanden och i musiken, sedan får folk bestämma vad de tycker är inne och vad som är bra eller dåligt.

Han hävdar att Soundtrack Of Our Lives är fullt nöjda med situationen – de har inget behov av att vara världens största band.

– Visst kan man göra två plattor, bränna ut sig och bli kult, men det är inte riktigt vår grej. Vi är mer som en odyssé, vi stegrar långsamt.

– Dessutom har jag bara jobbiga minnen av den förra hajpen. Det var så många människor som man inte ville skulle vara där.

När dubbelskivan ”Communion” släpptes för två år sedan pratade medlemmarna om att de hittat tillbaka till varandra efter några års kommunikationsproblem.

Den goda stämningen har på det stora hållit i sig.

– Det går i vågor. Vi har liksom lärt oss hur det fungerar. Och jag tycker att det blir mindre konflikt nu när alla andra är pappor. De är så utmattade, de orkar inte.

Nära lägga av flera gånger

Ebbot Lundberg är den ende icke-föräldern i bandet numer.

– Jag har alltid varit helt ointresserad av den biten. För mig är skivorna barnafödandet, säger han.

Nyligen släppte The Soundtrack Of Our Lives en ep – och senare i år planerar de både en live-dvd och en best of-platta.

Utöver detta ska de under det kommande året ge ut en ny låt digitalt varje månad – och toppa singelbombardemanget med sitt sjunde fullängdsalbum 2011.

– Vi har fått någon slags nytändning. Hade du intervjuat mig för ett halvår sedan hade det varit en helt annan sak. Då var jag verkligen trött.

Efter femton år i rockcirkusen: hur länge orkar ni hålla på?

– Så länge det känns intressant. Jag tycker ändå att vi har ett skimmer av tidlöshet över oss, säger Ebbot Lundberg och ser lätt lycklig ut.

– Vi har varit nära att lägga ner – men så kommer det alltid sådana här blixtar från ovan.

FAKTA

Ebbot om ...

... oväntade besök under USA-turnén:

– På min födelsedag kom Wayne Kramer från MC5 upp och vi körde ”Kick out the jams”. Det var coolt. I San Diego dök den gamle pingislegenden Stellan Bengtsson upp. Han är ett hårt fan.

... att The Ark säljer sin kommande skiva ihop med ett 100-sidigt magasin om dem själva:

– Ambitiöst måste jag säga. Alla Ark-fans måste jubla. Om jag ska vara ärlig har vi inte diskuterat marknadsföring alls, men vi skulle kanske kunna göra varsin serietidning. Mattias Bärjed är bra på att teckna.

... att Mattias Bärjed och Ian Person spelade med Lars Winnerbäck i somras:

– Det är så out att jag inte orkar bry mig. Jag tycker om Lars Winnerbäck som person, men jag lyssnar väldigt sällan på svensk musik.

... att TSOOL-fansen Oasis lagt ner:

– Alla band vi åker med splittras. Det är lite skrämmande. Men jag har inte tänkt på det så mycket, det kändes inte som en nyhet när det kom.

... vilka han helst skulle vilja turnera med:

– Silverbullit igen skulle vara kul. Eller REM och Neil Young. Bob hund vore också skoj. Det blir ofta ganska händelserikt med dem.

The Soundtrack Of Our Lives består av Ebbot Lundberg (sång), Mattias Bärjed (gitarr), Ian Person (gitarr), Kalle Gustafsson (bas), Fredrik Sandsten (trummor) och Martin Hederos (piano).

Har släppt albumen ”Communion”

(2008), ”A present from the past” (2005), ”Origin Vol. 1” (2004), ”Behind the music” (2001), ”Extended revelation for the psychic weaklings of western civilization” (1998) och ”Welcome to the infant freebase” (1996).

Aktuella med ep:n ”The immaculate convergence”, som kom den 29 mars.