Massmord och porr

MUSIK

Våld och sex är de vanligaste anledningarna till att musikvideor censureras.

Den första musikvideon att censureras av musikkanalen MTV var rockbandet Queens ”Body Language”, 1982. I videon dansar halvnakna män och kvinnor i en svettig bastu.

De sexuella och homoerotiska undertonerna var för mycket för tv-kanalen som vägrade visa videon.

Sedan dess har toleransen hos kanalcheferna ökat. Men allt är fortfarande inte okej.

Läs listan nedan om andra musikvideor som orsakat kontrovers.

FAKTA

Fler kontroversiella musikvideor

Anklagades för rasism

Stress – Justice

I den franska musikduon Justice video sprider ett ungdomsgäng skräck och förstörelse kring sig när de följda av en kameraman ger sig ut på ett våldsamt korståg genom Paris. Videon kritiserades för att ge en rasistisk bild av ungdomar med invandrarbakgrund.

– Ser folk rasism i videon är det för att de själva har ett problem med rasism. De ser bara svarta som misshandlar vita men det är inte det som händer, sa duons Gaspard Augé till sajten The Quietus.

Lanserades på porrsida

Pussy – Rammstein

Svenske filmskaparen Jonas Åkerlund ligger bakom flera skandalvideor. "Pussy" med tyska hårdrockarna Rammstein måste ses som den mest kontroversiella. Videon släpptes via en porrsida och det är egentligen bara musiken som skiljer den från en vanlig porrfilm.

– Vi står inte bakom det här utan det är helt och hållet bandet som har gjort det och jag kan inte ge fler kommentarer än så, sa bandets svenska skivbolag till Nöjesbladet.

Hånade Britney Spears

Falling Down - Duran Duran

2007 var ett svårt år för Britney Spears. Hon hamnade på behandlingshem och förlorade vårdnaden av sina barn. Det blev inte lättare när gubbrockarna i Duran Duran gjorde en musikvideo av hennes bekymmer. I videon kastas en Britney-kopia in på behandlingshem där halvnakna modeller lever i misär. Videon förbjöds på engelsk tv.

– Jag önskar att hon kunde ta emot hjälp. Det verkar som att hon trycker bort alla som vill hjälpa henne, sa bandets Simon Le Bon till People.

"Gift för våra barn"

Telephone – Lady Gaga

I den nästan tio minuter långa videon med Lady Gaga och Beyonce hinner de Gaga både visa sig naken och begå ett massmord innan de två artisterna flyr i Tarantinos ”Pussy Wagon”. Den vågade kortfilmen kritiserades för innehållet och CNN uppgav att MTV vägrade visa videon, något som sen tillbakavisades.

– Det här är gift för våra barns hjärnor, sa Sandy Rios på FOX.

Åtalas av polisen

“Window Seat" – Erykah Badu

Erykah Badu ville spela in sin senaste musikvideo i sin hemstad Dallas. Platsen hon valde var den där presidenten John F Kennedy sköts till döds. I musikvideon går hon runt på gatan samtidigt som hon klär av sig. Till sist är hon helt naken. Då hörs ett skott och hon faller död till marken. Sångerskan anmäldes och riskerar nu böter på 500 dollar.

– Videon handlar om att frigöra sig själv från lager på lager av skinn och demoner, sa hon till Entertainment Weekly.