Så skapade han punken

McLaren förändrade musikhistorien med nitar & läder

1 av 4 | Foto: reuters
punklegenden Dog i förrgår Malcolm McLaren led av cancer en längre tid och blev 64 år. Han startade Sex Pistols och blev deras manager. Det är ett av de mest inflytelserika banden i musikhistorien.
MUSIK

Malcolm McLaren var en arkitekt.

Men i stället för skissblock, papper och linjal använde han svärord, nitar och läder.

Skaparen av brittisk punk är död – länge leve punken.

– Rock’n’roll behöver inte nödvändigtvis betyda ett band, eller en sångare, det behöver inte innebära en text egentligen. Det handlar mer om att försöka bli odödlig.

Det där är ett odaterat citat av Malcolm McLaren.

I förrgår dog han i cancer vid en ålder av 64 år. Men odödlig blev han, trots att han själv knappt kunde ta en ren ton. Han blev odödlig som den som tog en g

Nöjes- bladet i går.

rupp måttligt musikaliska men stencoola män och bildade gruppen Sex Pistols. I historieböckerna kommer han att leva kvar som den som var med och designade den brittiska punken.

Utan Malcolm McLaren tror många att punken aldrig hade blivit så stor som den blev – en del sträcker sig så långt som att säga att det inte ens funnits någon brittisk punk utan honom. Han tog den, paketerade den i nitar och läder och gjorde den åtråvärd.

För honom handlade det mindre om musiken och mer om den rätta looken.

– Han gjorde det bra att vara dålig, säger Alan Yentob på BBC.

När McLaren letade sångare till sitt nya projekt Sex Pistols var det inte genom provspelningar. Han letade efter andra saker. När McLaren ville hitta en frontman och sångare till bandet sökte han på gatan efter killar med intressanta utseenden.

Han såg den då 19-åriga John Lydon, senare känd som Johnny Rotten, promenera på King’s Road i augusti 1975. Rotten hade grönt hår och en Pink Floyd t-shirt som han kluddrat ”Jag hatar” över.

– Jag tyckte att han hade ett intressant ansikte. När han pratade var han ett riktigt rövhål men han var smart, har McLaren sagt.

Trots att de båda haft stormiga bråk och rättsliga tvister, och Rotten kallat McLaren för ”världens elakaste man”, säger Rotten i dag:

– Malc var underhållande och jag hoppas att ni kommer att minnas det. Framför allt var han en showman och jag kommer att sakna honom, och det borde ni med.

Malcolm McLarens före detta hustru, den kända kläddesignern Vivienne Westwood, säger att hon kommer att sakna sin förre make.

– Han var en karismatisk, speciell och begåvad person. Tanken på honom som död är sorglig.

Efter Sex Pistols var McLarens karriär måttligt framgångsrik. Han var manager åt gruppen Bow wow wow. Han släppte en egen skiva under namnet Duck Rock och började på 90-talet att producera tv och film.

Men det är för punken och Sex Pistols han alltid kommer att bli ihågkommen. McLaren själv har sagt om punken:

– Punken förändrade inte bara kulturen, den förändrade livet, om så bara för några ögonblick.

Malcolm McLarens hemsida uppdaterades i går efter hans död. Den är nu helt tom förutom en ensam rad.

”Malcolm är snart tillbaka ...”.