”Han är bästa gitarristen!”

Gitarrist-omröstning engagerar läsarna

Foto: Foto: WARNER BROS., AP, PETER WIXTRÖM
RIFFKUNGAR Eric Clapton, Jeff Beck, Kirk Hammett, Jimmy Page och Steve Vai är några av läsarnas favoriter.
MUSIK

”Ett skämt”.

”Är mycket glad”.

”Pinsamt.”

Åsikterna är lika många som riffen när det gäller vem som är världens bästa gitarrist.

Foto: Foto: AP
John Frusciante är bäst enligt britterna.

Nöjesbladets artikel om att Red Hot Chili Peppers John Frusciante röstats fram som världens bästa gitarrist engagerar läsarna.

Vid lunchtid i dag hade artikeln runt 160 kommentarer.

Joacim Persson

– Läsarna, förlåt våra manliga läsare, älskar att justera den här listan som ju egentligen är omöjlig att göra. I detta nu har drygt 160 personer men bara knappt tio tjejer tyckt till. Och det klart, gitarrister har alltid engagerat. Vi älskar dom. Jag älskar dom. Det finns något överjordiskt coolt med att koppla in en gitarr i en överstyrd Marshall-vägg, om man nu ska spinna på den klyschigaste bilden, säger Nöjesbladets musikredaktör Joacim Persson.

Känsla eller skicklighet?

Många läsare diskuterar om Frusciante har en rättmätig plats på strängbändartronen. Andra vad som egentligen krävs för att koras gitarrkung – känsla, skicklighet eller både och.

Andra ger sina egna exempel på gitarrister som borde varit givna vinnare: Angus Young, Jeff Beck, Eric Clapton, Kirk Hammett – listan kan göras hur lång som helst.

– Med Frusciante i topp är jag inte direkt förvånad över kommentarstormen. Såna här gitarrkamper slutar alltid med en strid om känsla och hjärta kontra teknik och hastighetsrekord. Och där finns det så klart lika många rätta svar som bröderna Young kan variera sina tre ackord. Sen att en del läsare vill att döda personer ska toppa listan över de senaste 30 årens bästa gitarrister ... Uppfriskande, säger Joacim Persson.

FAKTA

Några läsarröster om världens bästa gitarrist:

ozmeister:

”Sjukt fint att Frusciante får lite uppmärksamhet!”

dalle1976, 33 år:

”Smaken är ju som baken, men för mig är förmågan att förmedla en stark känsla med gitarren avgörande, att kunna beröra lyssnaren, inte bara hur många toner man kan få fram under en viss tid. Högst på min lista står Mark Knopfler, Stevie Ray Vaughn och Paco de Lucia, helt formidabla musiker/gitarrister inom sina genrer.”

Mats, 44 år:

”Att John Frusciante skulle vara bäst är ju skrattretande...snarare sämst. Dimbag är juh klart världens bästa gitarrist faan vore väl annars, vad är det för stolpskott som röstat?”

Zabatsu, 21 år:

”Jag tycker det är rätt otroligt hur folk lyckas förbise sådana som John Petrucci, Yngve Malmsten osv. Självklart är Frusciante en bra gitarrist, men inte en chans på tusen stjärnor att han överträffar någon bra gitarrist jag känner till. Han är definetivt inte bäst.”

HDP, 42 år, Shanghai:

”John Frusciante en kille som förstår sig på melodier, kan dra ett solo samtidigt som han blir en i gruppen (RHCP) och frambringar fantastisk musik som är mycket starkare än en one-man-show.”

Migoo, 40 år:

”Säger bara en sak: Angus Young! :D”

wolfee, 55 år, katrineholm:

”En massa döööööötråkiga övaövaövatråkmånsar! Tackavetjag :Jimi Hendrix,Angus & Malcolm Young,Peter Gunn(Inmates)Dave Edmunds,Jimmie Vaughan etc etc...det handlar om känsla inte om snabbhet!!!!!!!!!”

Matilda, 19 år:

Är mycket glad över att Frusciante vann. Är inte musikalisk/kan inte spela gitarr och vet därför inte vad som är tekniskt bra.. men hans spel, menar speciellt hans solomaterial, tilltalar mig och det duger för mig - dessutom kan ju listor som röstas fram av alla knappast bara vara tillgängliga för gitarrister som imponeras av bra teknik endast!