Guru från Gang Starr har dött

Uppges ha avlidit i cancer

DJ Premier och Guru (till höger) i Gang Starr.
MUSIK

Hiphoplegenden Keith ”Guru” Elam har dött.

Enligt rapporter dog han i går morse efter en lång tids kamp mot cancer.

– Han betydde jättemycket för mig, säger svenske rapparen Petter.

Det är rapparens producent och affärspartner Solar som släppt uppgifterna på internet. Till tidningen Yo! Raps säger han att Guru, 43, försökte hålla sin sjukdom hemlig.

I mars gick det inte längre när han plötsligt drabbades av en hjärtattack och hamnade i koma.

Guru blev känd som den ena halvan av hiphopduon Gang Starr – tillsammans med DJ Premier. Med skivor som ”Step in the Arena” och ”Moment of Truth” gjorde de ett bestående intryck på hiphopscenen.

Guru släppte också en rad Jazzmatazz-skivor, en blandning av hiphop och jazz.

”En otrolig förlust”

Nu hyllas den döde stjärnan av sina fans och kollegor.

– Han har betytt jättemycket för mig. Det är en otrolig förlust för hiphopen, säger svenske rapparen Petter Alexis Askergren till Nöjesbladet.

Trots att Gang Starrs storhetstid låg långt bakom dem hyllas de fortfarande som några av hiphopens tongivande grupper. Petter själv minns när han såg dem spela på klubben Gino i Stockholm.

– Jag var så liten att jag knappt kom in. Det är en av mina mest minnesvärda konserter någonsin, säger Petter.

Ifrågasatt avskedsbrev

Fortfarande råder det förvirring kring dödsbeskedet. All information kommer från producenten Solar – som varit Gurus närmaste de senaste åren. Solar har misstrotts av hiphopvärlden och påståtts vilja kontrollera Guru.

I ett avskedsbrev som sprids på internet tar Guru farväl av sina fans, men tar också avstånd från sin forne vapendragare DJ Premier och hyllar Solar som sin bror. Fans ifrågasätter nu om det verkligen var Guru skrev brevet som förmedlats av Solar.

– Det är exakt noll procents chans att Guru har skrivit det här brevet, skriver rapparen Jason ”Timbuktu” Diakité på sin Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM