Hårdrocks- guden död

Black Sabbaths & Heaven and hells sångare Ronnie James Dio har avlidit i magcancer

MUSIK

HOLLYWOOD. Hårdrockslegenden Ronnie James Dio är död.

Sjukdomen som nyligen tvingade Heaven and hell-sångaren att ställa in spelningen i Sverige förlorade i går morse till slut kampen mot cancern.

Han blev 67.

Uppgifterna bekräftades sent i går kväll av Ronnie James Dios hustru, Wendy Dio.

– Mitt hjärta är brustet. Ronnie gick bort kvart i åtta på morgonen, sa hon i ett uttalande som publicerades på sångarens webbsajt.

Hon uppgav att släkt och vänner hade hunnit ta farväl av hennes make, och bad att få sörja i fred.

– Ni ska veta att han älskade er alla och att hans musik kommer att leva i evighet.

Ställde in Europaturné

Efter att i höstas ha avslutat en USA-turné i Atlantic City i New Jersey meddelade Ronnie James Dio att han led av magcancer.

Han vårdades enligt hans webbsajt på ett sjukhus i Houston.

När han i början av april framträdde på tidningen Revolvers tillställning i Los Angeles berättade han om den krävande strålbehandlingen.

– Jag förstod aldrig hur svår den var att genomgå. Ju mer man får, desto värre blir sviterna. Men om man är fast besluten att besegra det måste man göra det som man tror ska göra en frisk, sa han.

För mindre än två veckor sedan kom ett besked som tydde på att situationen förvärrats.

Sångaren ställde då in den planerade Europaturnén med Heaven and Hell.

– Jag är inte frisk nog att turnera i sommar. Vi hoppas att alla förstår och vi vill tacka både fans och industrikollegor för det fortsatta stödet.

Slog igenom i Rainbow

Ronnie James Dio hade hållit sig på topp i över 30 år. Redan 1975 slog han igenom som sångare i Rainbow, bandet som hade grundats av Deep Purple-avhopparen Ritchie Blackmore.

Fem år senare ersatte han Ozzy Osbourne i Black Sabbath.

Med den nye sångaren gjorde gruppen ”Heaven and hell”, ett album som många heavy metal-kritiker anser är den bästa plattan genom tiderna. Skivan fick ge namn åt bandet när de gav sig ut på turné 2007.

Mellan de tre inhoppen i Black Sabbath, då gruppen turnerade under namnet Heaven and hell, nådde han också stora framfångar som soloartist.

Låtar som ”Neon knights”, ”Killing the dragon” och ”Stargazer” kretsade alla kring kampen mellan det onda och det goda.

Det är också han som anses ha skapat handgesten för djävulshornen.

”En av de bästa”

– Ronnie hade en av de genom tiderna bästa rösterna inom heavy metal. Och han hade ett hjärta som matchade den, sa Twisted Sisters gitarrist Jay Jay French till Houston Chronicle i går.

FAKTA

Tog över efter Ozzy Osbourne

Ronnie James Dios karriär i urval:

Elf Inledde som Electric Elves i slutet av 60-talet, bytte namn när de fick skivkontrakt. Gav ut tre album fram till 1975 när bandet upplöstes.

Rainbow Bildades 1975 av Deep Purples gitarrist Ritchie Blackmore och Ronnie James Dio. Dio lämnar gruppen 1978.

Black Sabbath Dio tar över efter Ozzy Osbourne 1979. Medverkar på albumen ”Heaven and hell”, ”Mob rules” och ”Live evil”, men lämnar bandet 1982. Han återvänder 1990 och sjunger på ”Dehumanizer” 1992.

Dio Bildades 1982, ses som Ronnie James Dios soloprojekt. Albumet ”Holy diver” sålde platina i USA. Tionde och sista plattan ”Master of the moon” gavs ut 2004.

Heaven and Hell 2006 bildar Dio, Tony Iommi, Geezer Butler och Vinny Appice, som alla spelat i Black Sabbath, bandet Heaven and hell uppkallat efter den klassiska Sabbath-skivan. På Black Sabbaths samlingsplatta ”The Dio years” 2007 ger de ut tre nyskrivna låtar. Bandet spelade på Sweden rock 2009. Var bokade till Sonisphere i Stockholm den 7 augusti, men ställde in på grund av Ronnie James Dios sjukdom.

Mona Hallén

Stjärnorna om Dio

Ozzy Osbourne på twitter: ”Vila i frid Ronnie.”

Anthrax: ”Dio, italienska för gud... Horns up always! Har så många minnen av Ronnie. Vi turnérade tillsammans många gånger. Han hade alltid något snällt att säga och ett leende på läpparna, och så älskade han the Yankees”

Iron Maiden: ”Vila i frid – en legend.”

Slash: ”En av de bästa heavy metal-sångarna nånsin. Ronnie dog 7.45 på morgonen, men hans musik kommer att leva för alltid.”

Mötley Crüe-basisten Nikki Sixx: ”Jag kan fortfarande se honom stå framför 100 000 i publiken och sjunga ’Man on the silver mountain’ och jag minns rysningarna längs ryggraden. Han var en av de vänligaste jag någonsin träffat och hans talang var så mycket mer än inspiration för så många av oss. De av oss som hade möjligheten att lära känna Ronnie kan berätta vilken underbar och passionerad man han var.”

Källa: CNN