Sjögren hyllar sin döde pappa

Dansbandskungen om tragedierna i famlijen: Man är aldrig beredd

MUSIK

Christer Sjögren förlorade nyligen sin pappa.

I dagens ”Sommar” talar han ut om deras nära relation – och sin mormors dramatiska bortgång.

– Jag har väldigt mycket att berätta, säger Christer Sjögren till Nöjesbladet.

”MYCKET ATT BERÄTTA” Christer Sjögren är värd för ”Sommar” i P1 i dag. ”Det kommer att bli en stark berättelse och jag garanterar att det blir fängslande”, säger sångaren. Foto: Lina Boström Einarsson

I dag debuterar sångaren Christer Sjögren, 60, som sommarvärd i P1. Han har fått frågan att sommarprata en gång tidigare, för tio år sedan. Då tackade han nej. När han fick frågan i år tänkte han annorlunda.

– Jag har levt ett ganska långt liv nu så man har ju väldigt väldigt mycket att berätta, berättar Christer Sjögren.

Blev 85 år

I slutet av april gick sångarens far bort, 85 år gammal. I dagens sommarprat passar han på att hylla pappan genom att berätta om deras nära relation.

– Trots att han hade åldern inne så var det svårt och man är aldrig beredd på det där, så är det.

Relationen till fadern har präglat sångaren starkt. En händelse minns han extra väl, när dottern Charlotta skulle födas.

– Vi hade ju planerat det där, men min fru gick tolv dagar över tiden och jag var tvungen att ge mig iväg på turné i Norrland.

När dottern väl bestämde sig för att titta ut ville Christer hem direkt och då kom pappan till undsättning.

– Jag var ute på turné som jag älskade, men när det blev så fick pappa dra iväg upp till Norrland i sin privatbil och hämta hem mig. Jag ville ju hem direkt då.

Christer Sjögren berättar också om en annan mycket dramatisk händelse i sitt liv. När hans mormor tragiskt gick bort, 59 år gammal.

– Mormor var så otroligt snäll och ville så mycket. Hon värnade mycket om mig, vi hade en väldigt bra relation.

Brann inne

Som barn tillbringade han mycket tid hos mormor på Södermalm i Stockholm. Den 13 mars 1964, en vecka efter att den trettonårige Christer hade åkt tillbaka hem till Värmland, hände den tragiska olyckan.

– Där hon bodde var det väldigt omodernt så hon hade en värmekamin som hon eldade med. Den här dagen fattade värmekaminen eld på ett tygstycke och mormor blev fast i lägenheten och brann inne.

”Väldigt hemskt”

Christer fick beskedet hemmai Värmland och blev bedrövad.

– När någon man tycker om så mycket går bort under så dramatiska omständigheter och brinner inne så är det ju väldigt hemskt. Det var väldigt jobbigt just då.

I dag berättar sångaren om den dramatiska upplevelsen i sitt sommarprat.

– Det kommer att bli en stark berättelse och jag garanterar att det blir fängslande.

FAKTA

Sommarvärd i P1

Namn: Hans Christer Sjögren. Ålder: 60 år. Bor: Hammarö i Värmland. Familj: Hustrun Birgitta Sjögren, 60, dottern Charlotta, 39, barnbarn Nora, 5. Yrke: sångare. Inkomst: 372 200 kronor (taxeringsår 2009). Aktuell: som sommarvärd i ”Sommar i P1”.

Christer Sjögrens karriär – i urval

Spelade under några år i mitten av 60-taletelorgel i Hagforsbanden Jonny-Christers respektive Jupiters. Blev 1968 erbjuden en plats som sångarei Mariestadsgruppen Pelles,som gav ut flera skivor och hamnade på Svensktoppen.

1978 värvades han till Vikingarna, som under 80- och 90-talen hade storaframgångar och vid nedläggningen 2004 hade sålt 11 miljoner skivor.

Under perioden 1989- 2009 har han gett ut ett tiotal soloalbum, flera med covers av Elvis Presley.

2008 firade han 40 år som artist, bland annat med en show på Tyrol i Stockholm. Samma år slutadehan nia i Melodifestivalfinalen med bidraget ”I love Europe”.

Gör rollen som pastorn när Thorsten Flinck sätter upp Strindberg-pjäsen Vikingarna. ”Fadren” för TV4.