Max Martin går rakt in som USA-etta

I veckan exploderar den blågula succén i USA för Max Martin.

Foto: Gunnar Ask
MUSIK

Albumet ”Teenage Dream” med Katy Perry går rakt in på den amerikanska albumlistans förstaplats. På albumet är fem av tolv låtar skrivna av Max Martin.

Det svenska segertåget på den amerikanska singellistan, Billboard Hot 100, fortsätter även denna vecka. Fyra av de fem översta låtarna är, precis som förra veckan, skrivna av svenskar. Förutom att 2:an och 3:an på listan har bytt plats med varandra sedan sist. Den enda skillnaden är att ytterligare en Max Martin- låt, ”California Gurls” med Katy Perry, tar ett kliv uppåt till plats nr 7. Dessutom är låtarna på plats 2, 4 och 5 är försedda med en "bullet". Det innebär att det finns chans till att se en fullständigt historisk USA-lista nästa vecka. Med fem svenskskrivna låtar på de fem översta platserna.

För Johan "Shellback" Schuster, 25, (som varit med och skrivit DJ Got Us Fallin' In Love) är det inte första gången han finns med i toppen av den amerikanska singellistan. Redan i september 2008 låg "So what", som Shellback skrev tillsammans med Max Martin och Pink, etta på Billboard Hot 100. 

- Det skrivs mycket i media om svenska idrottsframgångar, men jag tror att få här hemma i Sverige inser hur stora svenska låtskrivare egentligen är utomlands. Sedan Max Martin började sin karriär som låtskrivare och producent i Cheironstudion, har han år efter år varit en av de ledande inom den moderna populärmusiken och popkulturen. Han har egentligen inte följt några trender, utan själv skapat dem, säger Peo Thyrén, informatör på Stim.

ARTIKELN HANDLAR OM