”Money for nothing” censureras i Kanada

Foto: AP
Mark Knopfler i Dire Straits, vars låt "Money for nothing” från 1985 nu censureras i Kanada.
MUSIK

Dire Straits hit ”Money for nothing” har censurerats i kanadensisk radio – 26 år efter att den släpptes. Myndigheterna anser att den är ”stötande”.

The Canadian Broadcast Standards Council, CBSC, inledde i fjol diskussioner om censurering efter att en lyssnare kritiserat användandet av ordet ”faggot” (fritt översatt ”bög”) i Dire Straits låt ”Money for nothing” från 1985.

Myndigheten har nu beordrat radiostationer i landet att spela en censurerad version av låten, med förklaringen att de sociala värderingarna i Kanada har förändrats sedan låten släpptes för 26 år sedan.

”Måste spegla de värderingarna”

– Sändningen av låten 2010 måste spegla de värderingarna snarare än de från 1985, säger en talesperson från CBSC till amerikanska TMZ.

”Money for nothing” var den första singeln från Dire Straits bästsäljande album ”Brothers in arms” från 1985. Låten toppade USA:s singellista i tre veckor.

Kontroversiell redan 1985

”Money for nothing” var kontroversiell redan när den släpptes för 26 år sedan. Låtskrivaren Mark Knopfler har anklagats för sexism, rasism och homofobi på grund av textrader som ”banging on the bongos like a chimpanzee” och ”that little faggot with the earring and the make-up”.

Låten finns i flera alternativa versioner, bland andra en där ordet ”faggot” bytts ut mot ”mother” (vilket i sig är en förkortning för ”motherfucker”).

Mark Knopfler har i tidigare intervjuer svarat på kritiken med att den inte är skriven utifrån hans eget perspektiv – utan att den handlar om en ”arbetare i en vitvarubutik som tittar på MTV och kommenterar vad han ser”.

ARTIKELN HANDLAR OM