Duffy: Fansen skrämmer mig

Bröt tån i möte med närgången beundrare – men vägrar livvakt

Foto: DENNIS PETTERSSON
skyddas av pojkvännen Superstjärnan Duffy märker av kändisskapets mörka baksida – men får skydd av sin pojkvän som är professionell rugbyspelare. ”Han och hans vänner är ganska beskyddande”, säger hon.
MUSIK

I går besökte Storbritanniens superstjärna Duffy, 26, ”Skavlan”.

Nu berättar hon om attackerna från sina fans.

– De skrämmer mig ibland, säger hon till Nöjesbladet.

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Duffy på scen under musikfestivalen ”Where the action is” 2009.

I går gästade artisten Duffy ”Skavlan” i SVT och sjöng låten ”Endlessly” från det nya albumet med samma namn.

Det var 2008 som walesiskan Duffy slog igenom med debutalbumet ”Rockferry”, som också blev årets mest sålda album i Storbritannien. I november släppte hon den efterlängtade uppföljaren.

– Man kan bara förlora sin oskuld en gång. Med ”Rockferry” blev jag upptäckt. ”Endlessly” handlar om min resa och vad jag har lärt mig, säger hon.

Duffy har stigit upp klockan halv fem på morgonen för att flyga till Sverige. Hon är späd, blond, helt klädd i svart och vill hellre prata om en väns svek än om sin musik.

”Chockade mig”

– Strax efter mitt genombrott gick jag igenom mitt livs värsta svek av en person jag verkligen litade på. Jag har aldrig blivit så sårad förut. Jag vet inte om jag någonsin kommer att komma över det. Det chockade mig in i vuxenvärlden, säger hon.

Duffy var 24 år när hon slog igenom. Hon hade lämnat småstaden för London och hela hennes liv förändrades på några få månader.

– Var jag än går nu känner folk igen mig. Här i Stockholm också. Det har nästan blivit normalt att de rör mitt hår, tittar på mig och säger att de tycker om mina skivor, säger hon.

Tvingades fly

Det finns tillfällen när Duffy skräms av sina fans – när alkohol är inblandat.

– Jag blir rädd när folk är fulla för då har de inga gränser. För en månad sedan gick jag in på en bar och inom två minuter, just när jag hade fått en drink i handen, stod fyrtio personer med mobilkameror i mitt ansikte och drog i mig. Jag var tvungen att gå direkt. Dagen efter hade jag blåmärken.

Tog tid att läka

Duffy tar av sig sin ballerinasko och visar ett märke på foten.

– För ett tag sedan var det ett fan som ställde sig på min fot så jag bröt tån. Det tog jättelång tid att läka, säger hon.

Trots sin utsatthet, vill Duffy inte skaffa en livvakt. Hon utnyttjar det faktum att hennes pojkvän Mike Phillips, 28, är professionell rugbyspelare.

– Han och hans vänner är ganska beskyddande, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM