– Otroligt att vi har en karriär

Volbeats sångare trodde inte att någon skulle lyssna på dem

1 av 2 | Foto: Foto: ANDREAS HILLERGREN
nu väntar sverige Michael Poulsen har precis kommit hem från Volbeats första egna USA-turné. På torsdag kommer de till Sverige. ”Vi ser fram emot att träffa våra svenska fans. Ni älskar dansk öl”, säger Michael Poulsen.
MUSIK

Hur skulle avkomman låta om Elvis befruktade Metallica – antagligen exakt som danska Volbeat.

– I början undrade jag vem i helvete kommer att lyssna på det här, säger sångaren Michael Poulsen.

Hårda riff och rockabilly-sväng. Denna udda kombination har gjort danska Volbeat till världsstjärnor. Och varför välja en genre när man kan blanda flera? Volbeat leker fritt med referenser från allt mellan Johnny Cash, gospel och Iron Maiden. När Nöjesbladet når sångaren Michael Poulsen, 35, på telefon har han nyligen kommit hem från USA.

– Det är helt otroligt att vi har en karriär där borta. Det är så få Europeiska band som slår igenom i USA, säger han.

Många galna fans

Det var när Metallica tog med bandet som förband på sin turné 2009 som Volbeat fick sitt stora genombrott. Sedan dess har de spelat för utsålda arenor, gjort hyllade festivalspelningar i Europa och varit förband åt AC/DC. På sina turnéer träffar de många galna fans.

– Den mest extrema var en kille som försökte se ut som jag. Han hade köpt likadana kläder som jag brukar ha på scen och hade till och med flyttat sitt hårfäste så att det skulle se ut som mitt. Han hade rakat av håret i pannan, det såg faktiskt rätt roligt ut, säger Michael Poulsen.

”Folk behövde något nytt”

Han tror att Volbeats framgång beror på deras unika – och lite konstiga – sound. Men han är ändå lite förvånad över att deras galna genremix har gått hem.

– I början frågade jag mig själv: vem i helvete kommer att lyssna på det här? Vem kommer att köpa det här. Men det funkade. Folk behövde något nytt och fräscht, säger han.

Om Elvis och Metallica fick ett barn ihop. Skulle det låta som Volbeat då?

– Haha. Jag vet inte. Fast jag skulle inte vilja se Elvis och James Hetfield gå till sängs med varandra, säger Michael Poulsen.

FAKTA

Det här är Volbeat:

Volbeat är ett rockabilly/metal-band från Danmark.

Bandet består av Michael Poulsen (sång och gitarr), Jon Larsen (yrummor), Anders Kjølholm (bas) och Thomas Bredahl (gitarr).

De debuterade år 2005 och är aktuella med nya albumet ”Beyond hell/above heaven”.

Volbeat spelar i Malmö 7/10, Göteborg 8/10, Stockholm 9/10, Luleå 16/10 och Sundsvall 17/10.

Michael Poulsen om ...

... sex and drugs and rock’n’roll:

– Jag hatar de där klyschorna. Rock’n’roll är skithäftigt, men droger är definitivt inte coolt. Vi försöker visa positiv energi på scenen och är glada killar som har kul.

... att få träffa sina idoler:

– Vi har spelat med Slayer och Megadeth, jag har träffat Mike Ness från Social Distortion, Lemmy Kilmister från Motörhead. De är alla supercoola och jag respekterar dem väldigt mycket.

... att vara både metalskalle och mammas pojke:

– Vi försöker inte se coola ut för att skapa en image som andra metalband. Många försöker vara coola, men sitter i logerna innan sina spelningar och är jättenervösa. De är mammas pojkar allihop egentligen.

ARTIKELN HANDLAR OM