”De ville inte ha med mig”

Jenny Berggren om Ace of Base-kollegornas svek

Foto: Foto: Andreas Bardell, Joachim Lundgren
Träffar inte sin bror Tvisten mellan Jenny Berggren och hennes bror Jonas (längst till vänster på lilla bilden) fortsätter. ”Det är ansträngt. Och så får det vara ett tag”, säger hon.
MUSIK

Hon blev ratad och sviken av sina bandkamrater.

Då bestämde sig Jenny Berggren för att köra solo.

– Jag har försökt att prata med dem, men det är inte så lätt, säger den tidigare Ace of Base-sångerskan.

Det ligger ett purfärskt exemplar av skivan ”My story” på bordet framför henne. Jenny Berggren, 38, ser stolt ut när den kommer på tal.

– Jag är faktiskt väldigt nöjd. Tanken från början var att vi skulle göra en platta med Ace of Base, men sedan gick inte det och då hade jag ju min musik kvar, säger hon självklart.

Men riktigt så enkelt var det inte. Bakom den skrotade albumidén ligger en utdragen konflikt mellan de tre originalmedlemmar i gruppen som för några år sedan åkte på comebackturné i Europa.

Vill ha papper på allt

Jenny Berggren ville bland annat delta i låtskrivandet. Det fick hon inte.

– Hädanefter ska jag ha papper på saker och ting. Jag hade sagt att jag kunde vara med på vissa premisser, men de bara försvann.

– De har inte velat ha mig med. Nu är jag glad för det jag får göra och hoppas att det blir bra för dem.

Men sveken fortsatte i hennes frånvaro. Medan Jenny Berggren jobbade med sin soloskiva plockade Ulf Ekberg och hennes bror Jonas Berggren in två nya, yngre sångerskor i Ace of Base.

För att komma undan en rättslig tvist om bandnamnet kallar de sig numera Ace.of.Base.

– Det skulle vara en förändring så att fans såg skillnaden, det var vår överenskommelse, säger Jenny Berggren och himlar med ögonen.

– Jag har försökt att prata med dem, men det är inte så lätt.

Hon berättar att kontakten med de andra är knapp. Några familje- eller släktträffar med storebror blir det inte just nu.

– Nej, av den anledningen att det är ansträngt. Och så får det vara ett tag.

– Vi har varit med om saker förr och det brukar lösa sig i längden.

Man och två barn

Nu fokuserar syskonen Berggren i stället på sina respektive karriärer. Och Jenny Berggren har ett vardagsliv i Göteborg med man och två småbarn.

– Jag är inte ute och lever runt på bardiskarna hela tiden. Det har jag redan gjort, säger hon och skrattar.

Vill du tillbaka till Ace of Base?

– Inte just nu. Det krävs lite ursäkter. Och jag försöker att stå på egna ben, för jag tror väl lite att det är ett sjunkande skepp.

FAKTA

Det här är Jenny

Namn: Jenny Cecilia Berggren. Ålder: 38. Yrke: Artist. Föreläser även om sin tid i Ace of Base. Bor: Göteborg. Familj: Maken Jakob Petrén, 33, samt en 5-årig son och en 3-årig dotter. Inkomst: 318 900 kronor (taxeringsår 2010). Aktuell: Släppte sin första soloskiva ”My story” den 13 oktober. Översätter just nu sin självbiografi ”Vinna hela världen” (2009) till engelska.

Berggren om ...

. .. stalkers, apropå attacken 1994 då en tysk kvinna tog sin in i hennes föräldrahem:

– Det är lugnt nu, det är inget som stör mig. Jag skrev om det i min bok: hur man hanterar ett sådant överfall, hur man vågar gå tillbaka till något man älskar att göra.

... sin tro:

– Jag var jätteliten när det började. Men det var när jag var 16 och min mamma blev sjuk som frågorna ställdes på sin spets: ”Om du nu är god, gör något”. Jag pratar med Gud dagligen.

... relationen till storasyster Malin Berggren, som drog sig ur Ace of Base och rampljuset 2007:

– Jag tror inte att hon vill att jag pratar om henne alls. Men vi har god kontakt och hörs.

ARTIKELN HANDLAR OM