Arrangörerna fortsätter att ljuga – trots bildbevis

Läs Joacim Perssons krönika

MUSIK

En inställd spelning är också en spelning, har vi lärt oss.

Hemliga konserter är det värre med.

De finns inte alls.

Det är lätt att förväxla obekräftade nyheter med skvaller och lösa rykten. Inte minst inom nöjesvärlden.

Anledningen är enkel. Nya programledare, världsstjärnors Sverigebesök eller vem som ska tävla i den där festivalen – allt ska kommuniceras när tv-kanaler, arrangörer och skivbolag själva vill. Inte en sekund innan. Ringer nån snokande reporter är allt bättre än sanningen. En lögn till exempel.

Ni kanske minns den, Håkan Hellströms hemliga spelning för några veckor sen. Ett par dagar före turnépremiären skulle sångaren göra en exklusiv konsert på Tyrol i Stockholm inför en brokig samling inbjudna gäster. Ett genrep hemligt för fansen. Ett gig som för allt i världen inte skulle nå pressen.

Tips strömmade till redaktionen. Kändisar skrev på Twitter att de var på väg dit. Gitarristen Hurricane Gilbert postade en bild på sig själv och sa sig vara i en tyrolerkällare. Så min vän och kollega Niklas Strömberg gör det han får betalt för. Han ringer runt för att dra loss nyheten. Ett uppdrag som på pappret kan verka enklare än en ”Hallå där” med Anna Book.

Det är det givetvis inte.

Samtalet till arrangören Live Nation havererar direkt. Inte ens Hurricanes Twitterbild hjälper.

– Men herregud vilka spekulationer! Det finns ett ställe i Göteborg som heter Tyrolen, han kanske är där, svarar Ulf Andersson.

”Jag vet att det är ett gig med Håkan i kväll. Men du kan alltså inte kommentera det?”, fortsätter Strömberg.

–  Jag kan inte kommentera något som inte finns.

Så det finns inget gig?

– Nej, det finns inget gig.

Så Håkan Hellström kommer inte att spela på Tyrol i kväll?

– Nej. Du, jag måste gå nu. Hej då.

Vi skriver om spelningen som då pågår för fullt. Med en bild från det hemliga kalaset. Så hemligt att det inte äger rum om Nöjesbladets reporter så skulle bära upp Hellström på scenen framför ögonen på hela Live Nations personalstyrka.

Dagen därpå får Strömberg ilskna mejl. Han idiotförklaras. Hur fan kan han kalla Hellströms spelning hemlig när den bevisligen har hållit på i timmar på Tyrol?

Då är det lättare att förstå Lundells logik. En inställd spelning och så vidare.

Numera vet vi att det är helt rimligt att Stor-Lasse i vinter gör ännu en massiv turné efter ”avskedet”.

ARTIKELN HANDLAR OM