Här är nya Spotify

Startar priskrig mot konkurrenten Itunes

1 av 4 | Foto: Foto: AP
Ju fler låtar du köper med exempelvis Lady Gaga ...
MUSIK

Från och med i dag kan alla Spotifyanvändare lyssna på musiken i mp3-spelaren.

Även gratisanvändare kan ta med sina spellistor i mobilen eller Ipoden.

Samtidigt startar Spotify priskrig med Apples Itunes och sänker priserna på låtarna.

Den svenska musiktjänsten Spotify har i dag cirka två miljoner användare i Sverige. De allra flesta av dem är gratisanvändare som hittills bara kunnat lyssna på musiken i datorn uppkopplade mot Internet.

Det är bara de som valt att betala 99 kronor i månaden för ett så kallat premiumabonnemang som kunnat ta med sig musiken i mobilen och lyssna på den var som helst även utan internetuppkoppling.

Från och med i dag ändras det med en ny version av Spotify där alla användare kan synkronisera sina musik- och spellistor från datorn med en mp3-spelare, Iphone eller en Androidmobil.

Tar en vecka

– Vi börjar lägga upp den nya versionen av programmet och nya appar i dag. Sedan tar det ungefär en vecka innan alla användare fått tillgång till den, säger Gustav Söderström, produktchef för Spotify.

För gratisanvändare är det bara de låtar i spellistan som man har på sin egen hårddisk som kopieras över till mp3-spelaren. Vill man ha hela spellistan får man teckna premiumabonnemang eller köpa till lösa låtar.

Blir billigare

För att göra det enklare och billigare startar Spotify ett priskrig med Apples Itunes. På Itunes kostar en populär låt tolv kronor i dag. På Spotify betalar man 8,60 kronor per låt om man köper 15 låtar under en månad. Sedan blir paketpriset billigare ju fler låtar man handlar per månad.

FAKTA

Köpmusik till paketpris

Man kan köpa paket med 10, 15, 40 eller 100 låtar per månad. Priset per låt blir då 9,90, 8,60, 7,48 respektive 5,99 kronor.

Köpen måste göras inom 30 dagar.

Man behåller låtarna på sin hårddisk på samma sätt som om man köper musik från Itunes.

Innan 30-dagarsperioden gått ut får man en varning i programmet.

Det går även att köpa låtar styckvis i Spotify men då är priset tolv kronor styck.

Finns tre olika abonnemang

Gratisabonnemanget Open kan alla skaffa. Musiken blandas med reklaminslag. Efter sex månader kan man lyssna gratis max tio timmar i månaden. Då kan man heller inte spela samma låt mer än fem gånger per månad. Man kan lyssna på musiken utomlands i fjorton dagar. Mobilt kan man lyssna på egen musik.

Unlimited, är reklamfritt och man kan lyssna på hur mycket musik som helst. Kostar 49 kronor per månad. Man kan lyssna på musik obegränsat även utomlands.

Mobilt kan man lyssna på egen musik.

Premium ger tillgång till obegränsad musik både i Sverige och utomlands. Man kan även lyssna offline och i sin mobil utan att var uppkopplad och man får musiken i en högre ljudkvalitet. Kostar 99 kronor per månad.

Spotify i Ipod

Spotify hittar automatiskt alla låtar som finns på datorns hårddisk.

När en Ipod ansluts synkroniseras den automatiskt och alla låtar som finns i Spotify förs över.

Ändrar man i en spellista på datorn synkroniseras förändringarna direkt.

ARTIKELN HANDLAR OM