Johnossi: Vi är mellanmjölk

Succéduon har hittat segerreceptet för att nå ut till den breda publiken

Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
LILLA BANDET LAGOM John Engelbert och Oskar Bonde tycker att de är lika delar hårda, mjuka, melodiösa och okonstlade. Förklaringen till varför Johnossi går hem hos en blandad publik.
MUSIK

Ett mellanmjölksband – men inte laktosfria, som Tomas Ledin.

Så beskriver rockduon Johnossi sig själva inför kvällens gig på Gröna Lund i Stockholm.

– Mellanmjölksband är fan det svåraste man kan vara, säger John Engelbert.

De är tvåmannabandet som vägrar publikfjäsk. Ändå har Stockholmsduon Johnossi gjort sig känd som ett av landets bästa liveband. I kväll spelar de på Gröna Lund i Stockholm, och i publiken finns både die hard-fans och planlöst strosande nöjesparksbesökare.

En blandning som är vardagsmat för Johnossi.

– Det är alltid tripp, trapp, trull – kids längst fram, sedan de lite äldre, och så en redig klunga farsor längst bak som tycker det är skönt med rå, ren rock, ler bandets sångare John Engelbert, 28, nöjt.

”Hårda och mjuka”

Johnossi är ett band med både bredd och kredd. När duon själva ska förklara varför pratar de i mun på varandra.

– Vi har både det hårda och det mjuka elementet – och alltid det melodiösa elementet, säger John.

– ... och är inte så hårda att man måste hålla för öronen, men inte så mjuka att folk går hem; tillräckligt okonstlade för att det inte ska bli pretentiöst, men det händer tillräckligt mycket för att det ska bli intressant. Precis mittemellan, skrattar Oskar ”Ossi” Bonde, 31.

– Ett mellanmjölksband – det är ju asgrymt ju! Mellanmjölksband är fan det svåraste man kan vara! Man kanske inte kan tro det, men någon som Tomas Ledin är ju inte mellanmjölk, säger John.

– Han är minimjölk. Nä, vänta, han är laktosfri mjölk – sånt man bara kan gå på om man har lite känslig mage, slår Ossi fast.

Spelar nya låtar

När bandet äntrar Gröna Lunds stora scen i kväll är mjölken i fråga näringsberikad. Johnossi kommer att lira låtar de

inte gjort live förut.

Att spela på ”Grönan” är speciellt, menar båda.

– Man har varit där sedan man var liten, kissat på sig i kärlekstunneln och så, säger John.

För Ossi är situationen mer komplex. Karusellsiluetten väcker både värme och vånda hos den höjdrädde trummisen.

– ”Fritt fall” har alltid gett mig lite skräck. Till slut var jag tvungen att åka för att ta itu med rädslan.

Så du kan koncentrera dig på spelningen?

– Haha, ja, och inte stå och stirra på den där ... grejen.

FAKTA

Detta är Johnossi

Johnossi är en svensk duo bestående av John Engelbert, 28, på sång/gitarr och Oskar ”Ossi” Bonde, 31, på trummor/slagverk. Bandet bildades i Stockholm 2004, och släppte sin debutskiva 2006. Sedan dess har de gjort ytterligare två album, och vunnit flera musikpriser – såväl Grammis som P3 Guld-plaketter.

Senaste skivan ”Mavericks” (2010) var en stor framgång, liksom flitigt radiospelade singeln ”What’s the point”. Johnossi är kända för sitt flitiga turnerande och sin styrka som liveband.

I kväll inviger de nöjesparken Gröna Lunds livesäsong med en spelning på stora scenen.

Johnossi om ...

... att få musikpriser:

– Om man inte får det så bryr man sig inte så mycket, men när man väl får det upptäcker man att det är ganska skönt med en klapp på axeln. Det är ingen märkvärdig grej, men det är alltid kul att vinna – vad som helst. Och så får man lite högre gage när man har fått en grammis, det är enkel matematik (John).

... om ytterligare en Johnossi-skiva:

– Vi har inte skrivit något nytt på länge, helt enkelt för vi har inte haft tid – vi har repat för livegrejer i stället. Det är så vi funkar, vi satsar stenhårt på en grej åt gången i stället för att vara all over the place. Men det blir en ny skiva, garanterat. (Ossi)

... om låtskrivandet:

– Med ”Mavericks” var det verkligen fråga om att gå ner i en låtskrivargrotta och inte komma därifrån förrän man rört om rejält i sin egen gryta. Resultatet var det viktigaste – hur man sedan mådde efteråt fick man offra, det kom i andra hand. Men det är inget vi kommer att orka göra på alla skivor. Jag ska försöka anstränga mig för att inte bli galen nästa gång. (John)

Auktionerar ut sig själva – på femkamp

Inför Gröna Lund-spelningen arrangerar Johnossi en auktion där de själva är priset. Vinnaren får utöva en femkamp på nöjesfältet mot duon, strax innan kvällens konsert drar i gång.

Pengarna går till välgörenhet – ett utrota hungern-projekt. Det vinnande budet landade på 6 500 kronor.

– Det är otroligt generöst. Det är en tjej som heter Fanny som vi kommer att köra mot. Hon kanske tog ett sms-lån? Skönt då att vi inte tog pengarna själva i alla fall, säger John.

Kommer ni att gå ”all in”?

– Klart vi gör det! Det är det enda sättet man kan göra det på. Det ska bli kul, jag ser fram emot det, säger Ossi.

ARTIKELN HANDLAR OM