”Hiten svärtade ner mitt namn”

Sverigeaktuelle Eric Prydz om hur ”Call on me” nästan förstörde karriären

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
SPELAR I SVERIGE SPELAR I SVERIGE Eric Prydz gör vännen och kollegan David Guetta sällskap på festivalen Summerburst i Stockholm.
MUSIK

Eric Prydz blev känd med hiten ”Call on me”.

Baksidan var att den svärtade ner hans namn.

– Jag fick kämpa för att komma tillbaka till samma punkt som innan, säger svensken.

Ur den uppmärksammade videon till ”Call on me”.

Fransmannen David Guetta var sedan tidigare klar för endagsfestivalen Summerburst på Stockholms Stadion. Nu får han sällskap av sin kompis – Eric Prydz. Svensken har liksom Guetta en betydande skara av fans och drar stor publik till sina spelningar.

Prydz är mest känd för danshiten ”Call on me” som blev ett kommersiellt genombrott, mycket tack vare en video som kombinerade sexuella anspelningar med aerobics.

– Den svärtade ner mitt namn och jag fick kämpa i flera år för att komma tillbaka till samma punkt där jag var innan jag hade gjort den, säger Eric Prydz.

Bor i England

Samtidigt är han stolt över genomslagskraften. Men under en ganska lång tid skulle hans nya fans missförstå honom.

– De kom på spelningarna och fick inte alls vad de förväntade sig, säger han och skrattar.

Nu bor Eric Prydz i England med sin familj. När han ska lämna ön för turnéer låter han inte flygrädslan stoppa honom. Han tar tåget.

– Jag gör 90 procent av min musik på tåget. Folk brukar säga att det låter

som att jag varit på en resa när jag gjort mina låtar.

Det är ganska bra inspiration att titta ut genom fönstret i franska alperna. De här tågen har blivit som min studio, säger han.

När Nöjesbladet pratar med Prydz befinner han sig i Budapest där han kvällen innan dj:at inför 5 000 personer.

Frustrerande väntan

Karriären är dock inte helt utan problem. Strul med ett skivkontrakt har gjort att Eric Prydz inte har kunnat debutera med en platta under sitt eget namn. För både Prydz och fansen har det varit en frustrerande väntan.

– Jag har hållit på med mitt album i ganska många år. Plattan har varit färdig flera gånger om, men det har varit omöjligt att släppa den. Mina fans håller på att slita av sig håret nu efter tre år. Det är skittrist, säger han.

Är högaktuell

Desto mer tid finns det att ägna sig åt andra projekt. Prydz är högaktuell med remixar av Depeche Modes ”Never let me down again” och ”Personal Jesus”.

– Det hade varit skönt att säga att Martin Gore hört av sig och sagt att han är ett superfan. Det var deras bolag Mute som ringde och sa att Depeche ville att jag skulle göra detta. Den släpps nu.

FAKTA

Eric Prydz om...

... flyttplanerna till Sverige: Jag har bott i London i sju år nu. Jag har fått barn och vill att de ska växa upp i Sverige. London har varit en kul period och varit bra för mitt arbete.

... David Guetta: Jag har känt honom redan innan han var popstjärna. Nu har han blivit astronomiskt stor, vilket är jättehäftigt. Han är supertrevlig och jag ser fram emot att träffa honom i Stockholm.

... att skapa musik under pseudonym: Sedan jag fick mitt skivkontrakt som ”Eric Prydz” år 2000 har jag släppt material under annat namn. Man kan gömma sig och få större kreativ frihet. Jag behöver inte känna press och ibland är det flera miljoner som kan gilla en låt och ibland är det några tusen.

Namn: Eric Prydz. Ålder: 34. Bor: London. Inkomst: Hemlig. Aktuell: Kommer att dj:a på endagsfestivalen Summerburst på Stockholms Stadion den 4 juni. Han har nyligen släppt remixar av två Depeche Mode-låtar.

Joni Nykänen

ARTIKELN HANDLAR OM