Det mobbade Malmö förtjänar upprättelse

MUSIK

Malmö = den mobbade minstingen som alla får reta ostraffat.

Men varför spotta på Sveriges bästa musikstad?

Tara Moshizi.

Åk inte till Malmö!

Där hinner man knappt kliva av tåget innan man blir rånad/skjuten. Malmö är bara getto, gangsters och social misär. Sa jag att man blir skjuten också? För det blir man. I Malmö.

Jag önskar att jag överdrev nu. Att många inte alls hade den här uppfattningen om Sveriges tredje största stad. Tyvärr vet jag bättre.

Jag bodde i Malmö i fem år. Ibland tänker jag på den tiden som ett fem år långt försvarstal, eftersom man ständigt fick fightas för sin stad.

Medan Stockholm alltid kommer anses vara störst, bäst och vackrast och Göteborg nästan pyser över av självbelåtenhet, har Malmö fått rollen som klassens hackkyckling. Det är som att det är allmänt accepterat att spotta på Malmö i tid och otid.

Bortsett från den snedvridna bilden jag just nämnde finns det också ett tydligt förakt mot Malmö som kultur- och nöjesstad. Det som händer i söder anses helt enkelt inte lika fint. Inte lika intressant. Inte lika coolt.

Föraktet mot staden har gjort sig extra påmint de senaste veckorna då det blev officiellt att Malmö står som värd för Eurovision Song Contest 2013. Sällan har sociala medier översköljts av så mycket missnöje och Malmö-hat. Kanske är beslutet om att hålla ESC i Skåne en smärtsam påminnelse för stockholmarna om att det finns ett Sverige utanför tullarna.

Själv tycker jag att det är fullständigt logiskt att lägga ett evenemang som ESC i Malmö. Det är ju Sveriges bästa musikstad. Förutom att den alstrat fina akter som The Radio Dept, Linnea Henriksson, Timbuktu och This Is Head är det den mest demokratiska musikstaden. Tre bevis:

1. Du behöver inte ta sms-lån eller sälja ett organ för att ha råd med en konsertbiljett.

2. Är du på jakt efter en musikupplevelse är den aldrig längre bort än tio minuter på cykeln. Alla dagar i veckan. Detta oavsett om du gillar stillsam jazz eller svettig house. Prisad vare tillgängligheten!

3. När någon presenterar en udda klubb- eller konsertidé rynkar folk inte per automatik på näsan. De ställer sig utanför och börjar köa.

Nästa år hoppas jag att Malmö äntligen får sin upprättelse.

Den mobbade minstingen förtjänar att få resa sig.

Tara Moshizi