Gaga-trummisen: Hon var inte schysst

MUSIK

Andreas Brobjer turnerade med Sverigeaktuella Lady Gaga under fem månader.

Utanför scen var sångerskan en isdrottning. 

- Hon var inte schysst, säger den svenske trummisen till Nöjesbladet.

2009 ringde telefonen hemma hos Andreas Brobjer, 22. Mannen i andra änden av luren hade hört mycket gott om den svenske trummisen som spelat med Paul Oakenfold. Nu undrade han om Andreas kunde tänka sig att åka på turné med hans vän Lady Gaga. Hon turnerade redan med en DJ och några dansare, men när Fame Ball-turnén nådde Europa ville hon backas av ett rockband.

- På den tiden hade Gaga inte fått sitt stora genombrott i USA. Jag ville ut och spela trummor och hade inte något annat för mig så jag tackade ja, säger Andreas till Nöjesbladet.

Repade 24 timmar i sträck

Fyra år tidigare hade han lämnat Bert Karlssons musikskola i Skara för Los Angeles och drömmen om en karriär som trummis. Nu styrde han stegen in i replokalen med Gagas ord ringande i öronen, "det ska låta som om ni har lagt min skiva i en brödrost".

- Vi hade två veckor på oss innan vi skulle vara i London. Jag och de andra i bandet repeterade in arrangemangen till låtarna själva och sedan spelade vi upp det för henne över telefon. Vi var i Los Angeles, hon var i London, säger han.

Andreas träffade Lady Gaga för första gången ett dygn innan deras första spelning - på Glastonbury. 

- Vi repeterade i 24 timmar i sträck inför första showen på Europaturnén, vilket var Glastonbury. Det var enormt stort, men jag var lugn. Jag minns att vi hade en massa tekniskt strul och att vi fick repa ihop oss medan vi spelade, säger han.

Totalt blev det fem månader i Gaga-bubblan, men han lärde aldrig känna sångerskan. Utanför scen var kontakten lika med noll.

- Hon var inte intresserad av att prata. Jag pratade kanske sammanlagt tre minuter med henne under hela turnén. Jag känner henne egentligen inte alls. Jag har bara spelat med henne.

Anlitade helt nytt band

Två månader efter turnéns slut drog Lady Gaga ut på nya Monster Ball-turnén. Denna gång med en helt ny banduppsättning. Inga förklaringar gavs.

I dag har Andreas Brobjer, 25, sin egen studio i Los Angeles där han spelar in trummor åt bland annat Gagas gamla producent och ex-pojkvän Rob Fusari (som 2010 stämde Gaga på 250 miljoner kronor, reds anm). Minnena från Fame Ball-turnén är bitterljuva.

- Det var väldigt roliga gig inför fullsatta arenor i exempelvis Asien. Jag hade det trevligt, men jag har egentligen inte så mycket trevligt att säga om henne. Hon var inte schysst. Normalt sett försöker man hålla kontakten. Det hade varit schysst om hon hade förklarat varför hon bytte band, men ingen har hört ett ord från henne, säger Andreas Brobjer.