Mika: ”Mitt liv är en cirkus”

Mika om nya plattan, att komma ut och systerns olycka

1 av 6 | Foto: Andreas Hillergren
Plattan tog 3 år Falsettsångaren Mika är tillbaka med en ny skiva. Efter att hans syster var nära att dö förändrades hans liv. ”När du ser något sådant blir du aldrig samma person. Det knuffade mig framåt i mitt skrivande”, säger sångaren.
MUSIK

Det tog tre år – och en olycka inom familjen.

Men nu är den färg­starke falsettsångaren Mika tillbaka.

– Det förändrade mig, och knuffade mig framåt i mitt skrivande, säger han.

Han hade kört fast.

Men när Mikas syster Paloma för två år sedan var nära att dö vände det.

Hon föll från ett fönster – men överlevde mirakulöst.

– Det förändrade mig. När du ser något sådant med egna ögon blir du aldrig mer samma person. På ett sätt var det nyttigt för mig eftersom det gjorde att jag kunde gå in i ett nytt ­kapitel i livet. Det knuffade mig framåt i mitt skrivande.

Tre år senare stavas ­resultatet ”The Origin of Love” – Mikas tredje album i ordningen.

Skivan tog tre år

– Det tog mig tre år att ­göra den här skivan. Jag ­satte min karriär på spel i och med de förändringar jag gjorde med musiken. Jag kunde ha kört mycket säkrare, men det gjorde jag inte. Eftersom jag var rädd att stanna kvar på samma ställe.

Det var 2007 som Mika slog igenom. Han sjöng livfulla bubbelgumslåtar som ”Lollipop” och ”Grace ­Kelly” med en röst som sträcker sig över tre och en halv oktav.

”Hittar min identitet”

Om familjen är ena delen av vad som varit beständigt i Mikas liv – är den andra musiken.

Han föddes i Libanon, växte upp i Paris och flyttade sedan till London. En geografiskt spretig uppväxt som fått honom att känna sig rotlös.

– Varje dag upplever jag problem med min identitet. Det är därför jag gör musik, och även därför mitt liv är lite av en cirkus. Man hittar sin identitet i den. Du kan antingen vara ett offer för din rotlöshet, eller så kan du låta den inspirera dig.

Viljan att gå vidare har även fått Mika att nyligen berätta för världen att han är homosexuell.

”Är lycklig i dag”

– Det var på mina egna villkor. Jag tror att alla som kan min musik och mina texter inte heller blev överraskade. Jag gjorde det för att jag i dag är lycklig, och inte från påtryckningar ­eller av rädsla för hur människor ska reagera.

FAKTA

Bor i London

Namn: Michael Holbrook Penniman, Jr.

Ålder: 29.

Bor: London, England.

Album: ”Life in Cartoon Motion” (2007), ”The Boy Who Knew Too Much” (2009), ”The Origin of Love” (2012).

1 av 2

Mika om...

…nya skivan: Den är mindre hyperaktiv, men fortfarande väldigt full av glädje. En mix av klassisk musik, popmusik från 70-talet och progressiv elektronisk musik.

…videon till nya låten ”Make you happy”: Jag ville presentera en annan version av ungdomskultur och kärlek, som ett slags motsats till den som vanligtvis säljs i pop­videor. Det behöver inte alltid handla om uppmärksamhet och produktplacering, utan kan bara vara denna verkligt vackra sak.

…samarbetet med okända musiker: Jag behövde inspiration, och känna mig omgärdad av andra människor som gav mig idéer. Att blanda människor som Klas Åhlund med Pharrell Williams och Nick Littlemore, plus några unga okända musiker, stabiliserade hela gruppen. Det fanns ingen hierarki. Om idén var bra var det vad som hamnade på albumet.

…att fylla 30: Att bli äldre är definitivt något jag tänker på, speciellt som popmusiker. Med mitt nya album har jag försökt projicera mannen jag vill vara, och hoppades att jag genom detta skulle förvandlas till honom. Det har ­hela tiden varit min intention: att ­utvecklas och förändras och fortsätta att växa som människa, så att jag ­inte bara blir en serie­figur av vad jag brukade vara.