Skapade nytt – mitt i sorgen

Brorsan dog i cancer – då raserades Bo Kaspers-sångarens liv

”Ett exceptionellt pissår” Bo Sundström, Mats Schubert, Michael Malmgren och Fredrik Dahl i Bo Kaspers Orkester har vant sig vid olycka när de gör en ny skiva. Den här gången drabbades Bos pappa av ett slaganfall, och kort därpå diagnostiserades hans bror med cancer i bukspottkörteln.
MUSIK

Bo Kaspers Orkester ­skulle fira 20 år.

Mitt under arbetet med nya skivan blev allt svart.

– Min lillebrorsa dog, säger Bo Sundström.

Bo Kaspers sångare såg sitt liv rasa samman under arbetet med den nya plattan. Bo Sundströms pappa drabbades plötsligt av ett slaganfall, och lämnades som ”en spillra av vad han var”.

Då kom nästa stora smäll. Bo Sundströms bror fick diagnosen cancer i bukspott­körteln.

Samma tröstlösa diagnos som Steve Jobs, Apples ­före detta vd.

– Det har varit ett exceptionellt jävla pissår. Lillebrorsan dog ju. Inte ens Steve Jobs kom undan. Han om någon skulle ju ha kommit undan, säger Bo Sundström.

Nere i svartaste av hål

Och det är där någonstans nya skivan, ”Du borde tycka om mig”, tar sitt avstamp.

Ensam i skrivarlyan på Södermalm i Stockholm, i det svartaste av hål, fick musiken bli kontrasten.

– Jag skrapade ju verk­ligen i botten. Därför är det så skönt att musiken inte är så tung. Det gör det lättare att sjunga. Och det hade nog inte gått att lyssna på om både musiken och ­texten dragit ner varandra, säger Bo.

– Vi har ju jobbat med kontrasterna förr. Tagit en deppig text om en alkis och gjort en snygg bossa nova, säger pianisten Mats Schubert.

Han berättar att bandet har vant sig vid att det alltid är någon som drabbas.

– För varje platta är det en ny värld som rämnar. Så snart någon har skilt sig är det dags för nästa skilsmässa, säger Mats Schubert.

”Han fick panik”

Och mitt i allt det svåra började bandet jobba med en producent – för allra första gången.

Orkestern skulle plötsligt samsas med producenten – som inte heller hade jobbat med ett band.

– Han fick panik när han såg oss. Fyra hysteriska män som stod och skrek: ”Så här ska det vara”, säger basisten Michael Malmgren och skrattar.

Paniken fick producenten, Christian Walz, att tveka över uppdraget.

Han var osäker så länge att han inte dök upp i studion – på tre månader.

– De är ju inga supersnälla killar. Bo Kaspers är mer rock’n’roll än alla rockband jag känner. De är fyra Bergman som alla ska ha sitt. Då är det svårt att gå in och ­chefa, säger producenten Christian Walz och skrattar.

FAKTA

Nu släpper de nytt – efter hjälp av Christian Walz

  Albumet ”Du borde tycka om mig” släpps den 31 oktober. Drygt en vecka senare är det turnéstart.

  Skivan producerades av sångaren och låtskrivaren Christian Walz – som också ­jobbat med Veronica Maggios ­senaste skiva.

  Bandets frontfigur, sångaren och gitarristen Bo Sundström, är från Piteå.

3 saker man ska undvika på turné

Små hotell

– Hotell med ­ensiffriga rumsnummer. Det är inget gott tecken. Ser man att man bor i rum nummer fyra vet man att det är kört, säger Mats Schubert.

Äldreboenden

– På ett hotell hade någon parkerat en rullator och ett par tofflor utanför. Det var tydligen inget hotell – utan ett äldreboende. När vi var där hade de på något sätt slängt ut gamlingarna. Alla toaletter hade sådana där armstöd, säger Mats Schubert och skrattar.

Krogen

– Vi träffade Eric Gadd en gång i Växjö på nittiotalet. Vi tänkte: fan, nu ska vi ha party. Men Eric gick och lade sig klockan ­elva. Nuförtiden fattar vi. Jag kan sjunga i tre timmar utan problem, men pratar jag på en krog i en kvart så pajar rösten, säger Bo Sundström.