Risk för nytt kaos vid Friends arena

Över 100 000 ska se Swedish House Mafia och AIK

1 av 4 | Foto: SCANPIX
Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso spelar i Friends arena tre kvällar i rad.
MUSIK

Ett smärre trafikkaos utbröt vid Friends Arena i samband med fotbollslandskampen mellan Sverige och England i förra veckan.

I helgen ska fler än 100 000 personer se Swedish House Mafia på arenan.

Stockholms lokaltrafik rustar för anstormningen.

Med start torsdag kväll spelar de svenska housegiganterna Swedish House Mafia tre kvällar i rad på Friends Arena i Solna norr om Stockholm. En bra bit över 100 000 besökare väntas under helgen och Storstockholms lokaltrafik (SL) rustar för ett ovanligt högt tryck på tunnelbanor och bussar.

Den som ska ta sig till arenan gör bäst i att vara ute i god tid. Även en vanlig kväll kan det vara svårt att få plats på tunnelbanans blå linje från centrala Stockholm och ut mot arenan.

Extra avgångar

På bussar, tunnelbanan och pendeltåget har SL satt in extra avgångar mellan Solna och Stockholm, men med tanke på att 35 000 personer samtidigt kommer att vilja ta sig till och från arenan råder stor risk för långa köer.

Arenan öppnar klockan 18 de tre kvällarna. Artister som Sandra Mosh och Nima Khak, Style of Eye och Otto Knows står för uppvärmningen. Enligt arrangörerna börjar Swedish House Mafia spela klockan 21 på torsdagen och klockan 22 fredag och lördag. Konserten väntas vara slut klockan 23 på torsdagen och en timme senare de två andra kvällarna.

Krockar med AIK-match

Torsdagen kommer att vara särskilt utsatt eftersom AIK möter Napoli på närbelägna Råsunda just den kvällen och evenemangen beräknas vara slut ungefär samtidigt.

Den som har tänkt ta bilen till Friends Arena slipper köerna i lokaltrafiken, men kan få svårt att hitta en parkeringsplats. När Sveriges fotbollslandslag nyligen besegrade England på arenan uppstod ett smärre trafikkaos eftersom antalet parkeringsplatser i anknytning till Friends Arena inte på långa vägar räckte till.

FAKTA

SL sätter in extra tåg och bussar

Från Stockholms centralstation går tunnelbanans blå linje till stationen Näckrosen som ligger nära Friends Arena.

Det går även ett pendeltåg från Centralstationen till Solna station som ligger i anslutning till arenan.

Busslinje 101 går från Mörby station på Roslagsbanan till Friends Arena och buss 102 går från Sundbyberg till arenan. SL varnar för att bussarna kan bli sena när framkomligheten kring arenan försvåras på grund av det stora publiktrycket.

För att klara transporterna till och från arenan sätter SL in extra tunnelbanetåg och bussar de aktuella kvällarna. Från klockan 23.30 på torsdagen och klockan 00.20 på fredagen och lördagen kommer tunnelbanan att avgå från Solna med 12 minuters mellanrum.